Home

Achtergrond 428 x bekeken

Hoge Raad: landbouwvoertuig toch verzekerd

Landbouwvoertuigen die harder dan 25 kilometer per uur kunnen, zijn toch verzekerd als in hun polis staat dat het voer­tuig niet harder kan.

Dat heeft de Hoge Raad besloten. De uitspraak volgt op een zaak tegen melkveehouder Simon Doets. Drie jaar geleden werd zijn trekker in beslag genomen door de politie, omdat hij niet over een geldige WA-verzekering zou be­schikken. In de polis stond name­lijk dat het voertuig niet harder kon dan 25 kilometer per uur, ter­wijl dat wel kon.

Ongeveer 90 pro­cent van alle landbouwvoertuigen die op de Nederlandse weg rijden, kunnen harder dan de maximale snelheid.

De Hoge Raad oordeelt dat al­leen de gevolgen voor het slacht­offer van een eventuele aanrij­ding van belang zijn. En het slachtoffer van een aanrijding kan zijn schade altijd verhalen op de verzekeraar van de tegenpar­tij, ook als die niet aan alle polis­voorwaarden voldoet. Dus de ver­zekeringen die afgesloten worden voor landbouwvoertuigen zijn ge­woon geldig. Doets is blij met de uitspraak. Hij heeft echter zijn trekker nooit teruggekregen. Hij beraadt zich nu op stappen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.