Home

Achtergrond

Herziene hygiënecode graanhandel goedgekeurd

De herziene hygiënecode voor de graanhandel is door de minister van VWS goedgekeurd.

Vanaf 1 oktober kunnen graanhandelaren aan de slag met de herziene hygiënecode. De Europese hygiëneverordening voor levensmiddelen eist dat ieder bedrijf dat zich bezig houdt met levensmiddelen een voedselveiligheidssysteem moet opstellen op basis van HACCP. Daarbij wordt de hele productie, verwerking en opslag in beeld gebracht om te kijken op welke punten de voedselkwaliteit in gevaar zou kunnen komen. Zo’n systeem bevordert een veilige productie van voedingsmiddelen.

De graanhandel mag werken met een hygiënecode, zegt medewerker Paulien van de Graaff van het Productschap Akkerbouw. "Dan hoeven de handelaren geen eigen HACCP-plan op te stellen. Dat scheelt hun veel werk."

De hygiënecode is een herziening van de bestaande code, zegt Van de Graaff. "Er is niet veel veranderd, behalve de toegestane vochtgehaltes. In de vorige hygiënecode stond alles op maximaal 16 procent vocht. Maar dat is voor bijvoorbeeld blauwmaanzaad veel te hoog. In de herziene code zijn de vochtgehaltes aangepast aan wat in de praktijk wenselijk is."

De hygiënecode is opgesteld door het productschap en de Koninklijke Vereniging Het Comité van Graanhandelaren. Omdat met de hygiënecode ook invulling kan worden gegeven aan de hygiëneverordening voor diervoeder, is de hygiënecode ook aangeboden aan de minister van Landbouw voor goedkeuring. Het productschap verwacht deze goedkeuring binnenkort.

Of registreer je om te kunnen reageren.