Home

Achtergrond 334 x bekeken 4 reacties

Heibel in de tent

Bedrijfsovername kan flink fout uitpakken als het contract niet goed is opgesteld.

Het is en blijft interessant: de relatie tussen ouders en kinderen. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat die relatie goed is. Dat er wederzijdse warmte is en respect. Maar zo vanzelfsprekend is dat helemaal niet. Pas nog stuitte ik weer op zo’n ongelofelijk verhaal waarbij het niet boterde tussen ouders en zoon.

De zoon zou het bedrijf overnemen. Een wat gedateerd zeugenbedrijf maar wel met potentie. Er was een maatschapscontract opgesteld, dus alles was in kannen en kruiken. Dacht de zoon. Mooi niet dus. Toen de zoon na een aantal jaren tegen zijn ouders zei dat hij het bedrijf wel eens over wilde nemen, barstte de bom. De vader weigerde de boel uit handen te geven.

Om een lang verhaal kort te maken: de zoon spande een rechtszaak aan tegen zijn eigen ouders. Maar hij was kansloos en verloor. Wat bleek? Het maatschapscontract was niet waterdicht. Er stond geen opvolger met naam en toenaam genoemd. Terwijl het contract toch met behulp van een agrarisch adviseur was opgesteld.

Het is nooit meer goed gekomen tussen ouders en zoon. Het contract is verbroken en het contact ook. De kinderen hebben nog nooit hun opa en oma gezien en die op hun beurt nooit hun kleinkinderen. Ik was er stil van.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Ja Margreet, het komt zeer zeker meer voor we hebben het al verschillende keren meegemaakt! De zoon is er klaar voor en wil vernieuwingen, De vader wil daar niets van weten en/of wil de leiding niet uit handen geven.
  Ik heb al heel wat gesprekken met mijn man er over gehad. We hebben een zoontje van bijna vijf jaar en als het eenmaal zo ver is dat hij het bedrijf wil overnemen dan moeten we hem alle kans geven, ook al vinden wij zijn ideeën maar niets. Wij nemen dan zelf een stap terug, hoe moeilijk dat misschien ook zal zijn! Maar wat niet vergeten moet worden is dat we werken voor/aan de toekomst van dit bedrijf, dus (als hij het bedrijf wil voortzetten) aan de toekomst van onze zoon! Net als bij een estafetteloop, als je het stokje doorgeeft dan moet je het ook loslaten anders haal je de finish nooit...

 • no-profile-image

  Landman

  Afspraken in alle vormen in families is gewoon moeilijk, aangezien het familie is reageer je toch voorzichtig.
  Daarom als het kan nooit met familie handelen(overname is dus moeilijk) maar voor de rest, familie of vrienden buiten "je" bedrijf houden.
  Daarnaast hoeveel ouders zien hun kinderen/klein kinderen niet tijdens scheidingen of familieproblemen? Zelf ervaring mee.

 • no-profile-image

  wim

  doordat op steeds latere leeftijd het bedrijf overgenomen word(met name in de toekomst) zullen er volgens mij ook steeds meer conflicten ontstaan m.b.t. tot overname door de daar opvolgende generatie.

 • no-profile-image

  boerenjongen

  lang leve de voorlichting!!!! die zet precies in het contract wat degene die de rekening betaald er in wilt hebben, waarschijnlijk pa in dit geval.

Of registreer je om te kunnen reageren.