Home

Achtergrond

Handel wil cao op niveau glastuinbouw

De Nederlandse groente- en fruithandel wil elementen uit de cao glastuinbouw overnemen voor de eigen cao.

Handelskoepel Frugi Venta kreeg van de leden geen mandaat om een loonsverhoging in te brengen in de cao-onderhandelingen. De vakbonden hebben dat nulbod niet geaccepteerd. "Sinds de vakantie ligt het overleg nu stil", zegt secretaris Leo Welschen van Frugi Venta.

"We krijgen signalen van onze leden dat de marges sterk onder druk staan, het gaat zeer moeizaam." Net als de cao glastuinbouw willen werkgevers en werknemers werken aan een mobiliteitscentrum. "Er zijn nog vacatures en er zijn bedrijven die inkrimpen. Dat huiswerk hebben we nu al gedaan, maar de onderhandelingen zijn vastgelopen." Hoe ernstig de druk op de marges van de handelspartijen is, blijft onduidelijk. Inzicht ontbreekt daarvoor. "Er zijn geen faillissementen, maar we zien wel wat overnames", aldus de koepelsecretaris.

Uit de handelscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt overigens niet dat de handelswaarde een grote daling doormaakt. De uitvoerwaarde van verse groente in het tweede kwartaal bedroeg ruim 1,3 miljard euro, waardoor de afname beperkt bleef tot 60 miljoen euro. In het eerste kwartaal bedroeg de daling circa 35 miljoen euro op een uitvoerwaarde van bijna 1 miljard euro.
De handel met landen buiten de EU laat een grotere daling zien. De uitvoerwaarde van 180 miljoen euro is 25 miljoen euro lager dan in het tweede kwartaal van 2009, zo blijkt uit de cijfers. Dat is een daling van 13 procent. Hier lijkt de gedaalde uitvoer naar Rusland voor verantwoordelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.