Home

Achtergrond 384 x bekeken

Handel met Zuid-Afrika kan biologische sector impuls geven

Een goede handelsrelatie met Zuid-Afrika kan de Nederlandse biologische sector een flinke impuls geven.

Dat concluderen onderzoekers van het LEI. De biologische sector wil niet echt groeien en één van de redenen daarvoor is dat er niet een constant aanbod van versproducten is. Dat kan opgevangen worden door producten te importeren. En Zuid-Afrika is daar volgens het LEI zeer geschikt voor.

Nu al worden (bewerkt) fruit en wijn in grote volumes verhandeld tussen de beide landen. Het grootste struikelblok voor biologische producten is dat met name kleinschalige bedrijven niet genoeg volume produceren voor de export. Het combineren van volumes in één scheepsvracht kan hier een oplossing bieden, naast kennisopbouw over biologische productie en aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden met betrekking tot exporteren.

Verpakkingsbedrijf

Er is ook nog geen verpakkingsbedrijf voor biologisch groente en fruit dat gericht is op de export naar Europa. Daarnaast zou met een effectief platform voor biologische producten in Zuid-Afrika de ketenorganisatie sterk kunnen verbeteren.

Het is wel essentieel dat er in Zuid-Afrika wetgeving komt om het predicaat ‘biologisch’ te waarborgen. De verwachting is dat deze wetgeving binnen één tot twee jaar in werking treedt. Ondersteund door deze wetgeving, en in combinatie met Fair Trade kan de biologische handel in Zuid Afrika zich verder ontwikkelen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.