Home

Achtergrond 224 x bekeken

Halve cent per kilo voor sojavrije melkveehouderij

Een sojavrije melkveehouderij kan voor een meerprijs van een halve cent per kilo melk.

Dit stelt het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) in een rapport dat is geschreven in opdracht van de Stichting Courage (gefinancierd door LTO en de Nederlandse Zuivelorganisatie en Innovatienetwerk). Genoemde meerprijs is een momentopname, zegt Carin Rougoor (CLM), maar het geeft wel aan dat de meerkosten van een melkveemenu zonder soja niet enorm groot zijn. "Hoewel bij de huidige melkprijzen natuurlijk alle meerkosten zwaar meetellen", nuanceert ze.

Het gebruik van soja stuit op kritiek omdat dit de ontbossing in tropische gebieden bevordert en de natuur dus sterk aantast en omdat het product van ver komt. Het gebruik van sojaschroot door de veehouderij is zodanig groot en belangrijk dat het de prijs van soja minstens zo sterk stuurt als het gebruik van soja-olie voor menselijk gebruik. Door geen soja meer te gebruiken kan de melkveehouderij verlost raken van een bedreiging van haar imago.

kool- en raapzaad

De soja-eiwitten kunnen volgens het CLM grotendeels worden vervangen door kool-, raap-, en lijnzaadschroot, door peulvruchten en door meer efficiencywinst te boeken bij het graslandbeheer. De veevoerindustrie moet zich voor haar grondstoffenvoorziening meer richten op Europese aanvoer en moet tevens meer mengvoer op maat maken voor de melkveehouder, om de eiwitten beter te kunnen benutten.

Het CLM adviseert overigens geen snelle omschakeling naar het gebruik van andere eiwitten. Het stelt voor om eerst maar eens 10 procent minder soja te gebruiken. Dit kan prima worden vervangen door kool- en raapzaad. Een sojavrije melkveehouderij moet niet als afzonderlijk concept aan de man worden gebruikt. Het moet onderdeel zijn van een breder duurzaamheidsconcept, waarbij bijvoorbeeld ook garanties worden gegeven dat de melkkoeien ’s zomers buiten weiden en dergelijke. Volgens het CLM wil de consument daarvoor best iets meer neertellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.