Home

Achtergrond 323 x bekeken 2 reacties

Hagel berokkent fruitteler vaker en meer schade

Hagelbuien hebben dit jaar vaker en zwaardere schade aangericht in de fruitteelt. Dat melden hagelschadeverzekeraars. Oorzaak is de spreiding en de hevigheid van de buien.

Bij verzekeraar Vereinigte Hagel zijn dit jaar meer meldingen binnengekomen dan andere jaren. OFH (Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij) kreeg tot nu toe 265 meldingen binnen. Dat is aanmerkelijk meer dan de 145 bedrijven die in teeltseizoen 2008 schade meldden. Ook verzekeraar Achmea Agro bevestigt dat beeld. "We hebben vooral veel meldingen van buien die eind mei over de percelen trokken", meldt een woordvoerder.

De totale schade wordt momenteel nog getaxeerd. Daaronder is de schade van de bui die op 28 augustus in Zeeland en West-Brabant fruit vernietigde. Volgens Jan Schreuder van Vereinigte Hagel is sprake van een toename van de schade-uitkering in de fruitteelt. Deze groei wordt voor de verzekeraar deels veroorzaakt door de groei van het aantal verzekerde telers. Maar ook de schade op zich is gestegen.

Schreuder signaleert dat buien dit jaar vrijwel alle fruitteeltgebieden hebben geraakt. "Vorig jaar zagen we dat telers in de Betuwe zijn getroffen, maar nu zien we ook schade bij telers in Noord-Holland, Zeeland en West-Brabant, die eigenlijk zelden schade hebben." Voor die telers gaat de premie niet omhoog, zegt Schreuder. "Dat geldt wel voor nieuwe telers in die gebieden."

De zwaarte van de schade is eveneens groter dandie van andere jaren. "Wat vooral opvalt is dat dit jaar de stenen doorslaan in het fruit, waar normaal de steen het fruit slechts oppervlakkig beschadigt." Daardoor is meer fruit bestemd voor de industrie.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Schreuder

  Rectificatie: Voor fruittelers die dit seizoen een schadeuitkering hebben ontvangen gaat de premie volgend jaar beperkt omhoog, de verhoging is afhankelijk van het schade verleden en de verzekerde waarde van het bedrijf ten opzichte van de schadeuitkering. Voor nieuwe fruittelers gaat de instappremie niet omhoog.

  Let Op! Vanaf 2010 waarschijnlijk ook een bredeweersverzekering voor de fruitteelt met een subsidie op de premie zorg dat u een vrije keuze kunt maken uit de verschillende aanbieders en zeg voor 31 oktober op.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Beste Jan, als er subsidie komt op de premie van een bredeweersverzekering, dan kun je toch op je klompen aanvoelen waar het naar toe gaat. Deze bredeweersverzekering is puur bedoeld om de overheid te vrijwaren van aansprakelijkheid bij uitvoering van het Nationaal Waterplan. Iedere rechter zal oordelen dat het risico (de natschade) verzekerbaar is, en derhalve de (gedupeerde) ondernemer een onevenredig groot risico in zijn bedrijfsvoering heeft genomen en de overheid hierdoor (door het niet verzekeren) niet aansprakelijk gehouden kan worden voor het handelen van een ondernemer. Men pusht al jaren om een verzekering van deze strekking van de grond te krijgen. Niks mis met een hagelverzekering, maar een bredeweersverzekering kost de boeren handen vol geld en sommigen de kop. Ik herhaal het nogmaals; een bredeweersverzekering is enkel en alleen vrijwaring van overheidsinstellingen ( o.a. de waterschappen) voor de schade die de uitvoering van overheidsplannen met zich meebrengen. Niet meer en niet minder. LTO weet dit ook, maar moet de boodschap verkopen cq. verdedigen voor enkele baantjesjagers binnen de club.

Of registreer je om te kunnen reageren.