Home

Achtergrond 180 x bekeken

Grootverbruiker van paracetamol (Columnwedstrijd)

Het leven van een mesthandelaar gaat niet over rozen.

Nee, dat gaat over mest en in dat leven moeten we steeds op eieren lopen om te kunnen voldoen aan de vele onzinnige regels van onze overheid. Het Haagse establishment denkt dat de mestwet geen hoofdpijndossier meer is. Misschien niet meer voor hen, maar wel voor ons.

Wij zijn inmiddels grootverbruiker van paracetamol. Er zijn veel regels en dat betekent veel handhaving. Deze is onvoldoende. Zelfs voordat de nieuwe mestwet in werking was getreden, wist men dit bij het Ministerie van LNV. Toch besloot men door te gaan. Recent hebben we een van de regels bestreden. Gewonnen, jazeker en daar zijn we trots op. Maar eerst moesten we door een diep dal van vele bekeuringen, bestuursdwang, hoorzittingen waar ze niet willen luisteren, slapeloze nachten, veel kostbare tijd en veel proceskosten.

Het is goed dat we paracetamol hebben. Dat Dienst Regelingen in Assen sofisten mogen worden genoemd is ons wel duidelijk. Voor de lezer welke niet bekend is met de sofisten: dat waren in de oudheid de meesters in welsprekendheid, ook wel genoemd de meesters welke recht lullen wat krom is. Eén ding is zeker, een goed verliezer zijn ze (nog) niet. Je zou namelijk verwachten dat ze spontaan onze kosten en ergernis willen vergoeden. Maar helaas, die vlieger gaat niet op.

Toch zijn we blij dat we in de mest zitten. Niet letterlijk natuurlijk. Het is iedere dag weer een enorme uitdaging om vrachten af te leveren met bon, kruisjes op de juiste plaats, pot en de juiste GPS-coördinaten. Wetend dat we maanden later een brood eten van de tarwe, die mede door de mest van de veehouder vlijt van de akkerbouwer tot stand is gekomen.

Die mestwet kan wellicht ook op twee A4’tjes. Dat scheelt een boel gezeur en mesthandelaren, veehouders en akkerbouwers een boel administratieve lasten. Daag ons uit en wij schrijven die twee A4’tjes.

Deze column is geschreven door Wilfried Nielen uit Oostburg

Klik hier voor het stemformulier

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.