Home

Achtergrond 279 x bekeken

Groningen blijft muskusrat bestrijden

De provincie Groningen stopt toch niet met het bestrijden van de muskusrat.

De provincie wilde een proef starten waarbij de muskusrat met rust gelaten werd, maar hoge kosten en protesten van boeren en waterschappen zijn de reden om de proef niet door te zetten.

Het provinciebestuur hoopte met de proef duidelijk te krijgen in hoeverre de muskusrat schade veroorzaakt aan onder meer oevers, als de dieren niet gevangen worden. Ook moest de proef een beeld geven van de ontwikkeling van de muskusrattenpopulatie.

Het onderzoek zou vier tot zes jaar duren. In die periode zou de provincie de extra schade die de muskusrat veroorzaakte vergoeden. De Groningse afdeling van LTO Noord was fel gekant tegen de proef. Muskusratten graven gangen in slootwallen waardoor de waterkant instabiel kan worden. Als de muskusrat niet bestreden wordt, kan vee dat hier graast de poten breken, dijken worden kwetsbaar en trekkers kunnen kantelen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.