Home

Achtergrond 1 reactie

Grondlegger groene revolutie Borlaug overleden

Nobelprijswinnaar Norman Borlaug is afgelopen weekeinde overleden in Dallas (VS).

Boerenzoon Borlaug heeft vanaf de jaren veertig een doorslaggevende rol gespeeld in de veredeling en verspreiding van nieuwe tarwerassen, die minder vatbaar zijn voor roest.

Zijn werk heeft de wereldvoedselsituatie sterk verbeterd. In Pakistan en India ging de productie met een factor vier omhoog. Zijn voorbeeld werd gevolgd door andere wetenschappers, waardoor de groene revolutie op gang kwam.

De plantenziektenkundige was een groot voorstander van genetische manipulatie. ”Alleen als je je geen zorgen maakt over het eten van morgen, kun je je veroorloven daartegen te zijn”, vond hij.

Louise Fresco

Toen Norman Borlaug in 1970 hoorde dat hij de Nobelprijs voor de Vrede zou krijgen, dacht hij dat hij ertussen werd genomen. Eenmaal overtuigd door zijn vrouw, dat het echt zo was, zei hij dat hij geen tijd had om te vieren en hij ging door met zijn veldwerk in een Mexicaans akker met tarwe.

Norman Borlaug overleed afgelopen weekeinde in Dallas (VS) op 95-jarige leeftijd. De plantenkundige gaat de geschiedenis in als de vader van de groene revolutie.

Professor Louise Fresco van de Universiteit van Amsterdam kwam Borlaug regelmatig tegen. “Hij kreeg de Nobelprijs en dat is voor iemand uit de landbouwwetenschappen absoluut uniek”, zegt Fresco. “Hij heeft baanbrekend werk verricht in de veredeling van mais en tarwe, wat later samen met andere ontwikkelingen de groene revolutie is genoemd.”

Borlaug groeide op in een agrarische gemeenschap in de Amerikaanse staat Iowa. Hij moest elke cent opzij zetten om te studeren. In 1944, toen hij in Mexico werkte voor het Rockefeller Fonds, werd hij geconfronteerd met de armoede van de graanboeren. Hij zette een programma op om de mais- en tarweoogst te vergroten. Borlaug kweekte een nieuwe variant met kortere stengels, een even grote halm en weerbaar tegen roest.

“Zijn kwaliteit was dat hij de beste eigenschappen van traditionele rassen combineerde met moderne technieken”, zegt Fresco. “Hij was een visionair, met een technocratische inslag. In het laatste deel van zijn leven heeft hij heel sterk de toepassing van moderne biotechnologie bepleit, vanuit de gedachte dat je alle middelen moet gebruiken om de oogst te vergroten.”

Met die opvatting botste hij met mensen die vinden dat de technologie een bedreiging is voor de kleine boer. Borlaug legde de nadruk op het resultaat. Hij kon zich boos maken over onderzoek dat slechts diende om de nieuwsgierigheid van de wetenschapper te bevredigen, zonder maatschappelijke impact. ”Dat is zonde van onze belastingcenten”, vond hij.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Color Grower

    Moge hij in vrede rusten in God's akkers.
    Ik ben hem eens tegengekomen in 1982 in India.

Of registreer je om te kunnen reageren.