Home

Achtergrond 2 reacties

Groenland wil meer CO2 uitstoten

Groenland wil in de komende jaren fors meer koolstofdioxide (CO2) gaan uitstoten.

Dat heeft de premier van het autonome pooleiland maandag gezegd in een interview met de Deense krant Politiken. Groenland kan als een van de weinige gebieden op aarde profiteren van het broeikaseffect. De enorme ijskap op het eiland smelt, waardoor de vele grondstoffen die eronder liggen, zoals goud en diamant, toegankelijk worden. Dat potentieel lokt mijnbouwers naar het eiland.

De industriële verwerking van de grondstoffen gaat echter gepaard met de uitstoot van CO2. Groenland stoot nu ongeveer 650.000 ton CO2 per jaar uit, maar als het aan de Groenlandse regering ligt stijgt dat de komende jaren naar 10 miljoen ton, ruim vijftien keer zo veel.
Moederland Denemarken heeft de plannen van de hand gewezen. "Het is moeilijk uit te leggen dat een gebied dat het zwaarst wordt getroffen door klimaatverandering per persoon ruim acht keer zoveel CO2 wil uitstoten als de gemiddelde Amerikaan'', aldus de Deense minister van Energie Connie Hedegaard.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Danny

    Is het zo mooi als er zware industrie komt?

  • no-profile-image

    gert

    Zal het ijs wel smelten

Of registreer je om te kunnen reageren.