Home

Achtergrond 249 x bekeken

Groene en bijdetijdse melk

Productie van Groene energie door boeren draagt bij aan draagvlak voor hele sector.

FrieslandCampina wil leden die groene energie, gas en elektriciteit willen gaan produceren daarbij helpen. In het kort komt het er op neer dat boeren met duurzame energieplannen worden geholpen bij de afzet. Daarmee wordt de boer een hoop tijdrovende en soms ingewikkelde rompslomp uit handen genomen. De zuivelcoöperatie maakt werk van het convenant Schoon en Zuinig, dat voorziet in een energieneutrale zuivelsector in 2020.

Strikt genomen heeft de zuivelsector geen boeren nodig om groene energie te kunnen inkopen. Evenmin hebben melkveehouders hun zuivelfabriek nodig om hun energieoogst te vermarkten.

Toch is het goed dat FrieslandCampina nu de intermediaire rol op zich neemt. Eerst, zoals gezegd, omdat de coöperatieve aanpak van de afzet de boer direct helpt. Maar zeker ook omdat de koppeling van groene energie aan melk een beetje bijdraagt aan het goede imago van Nederlandse melk en zo aan de licence to produce. Allebei zaken die voortdurend bevochten en onderhouden moeten worden. In dit opzicht is FrieslandCampina’s stap in de vermindering van de milieubelasting, ook wel verduurzaming genoemd, er één in een rijtje acties om melk een bijdetijds product te houden. De afgelopen jaren kwamen er al meer voorbij:
- merkmelk met relatief veel onverzadigde vetzuren in een periode dat dierlijk vet in de vuurlinie ligt;
- de beloning voor weidegang van melkkoeien;
- de handige schroefdop op pakken melk;
- het ‘kijkglas’ aan de zijkant van melkpakken. Erg handig bij het doseren van melk.
Straks kan dan op het pak nog komen te staan ‘Geproduceerd met groene boerenenergie’.

Geen van allen zijn het vondsten om steil van achterover te vallen. Maar alles bij elkaar wordt het pak drinkmelk, dat dagelijks bij alle huishoudens op tafel komt, zo wel een aardige reclamezuil voor de Nederlandse zuivelsector als geheel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.