Home

Achtergrond 149 x bekeken

GroenLinks wil geld voor spoor, zorg en school

GroenLinks wil het openbaar vervoer verbeteren door volgend jaar 1 miljard euro uit te trekken voor de aanleg van nieuw spoor en meer tramlijnen.

Ook wil de partij dat er 1 miljard extra gaat naar de zorg en eenzelfde bedrag naar het onderwijs, onder meer om de salarissen van leraren te verhogen.

Dat staat in de maandag gepubliceerde tegenbegroting waarin GroenLinks alternatieve voorstellen doet voor de maatregelen die het kabinet dinsdag op Prinsjesdag presenteert. De partij wil de voorstellen betalen door te bezuinigen op de zorgtoeslag, Defensie en de aanleg van wegen. Ook wil GroenLinks de kinderbijslag afschaffen voor gezinnen die meer dan 100.000 euro verdienen.

De fractie onder leiding van Femke Halsema wil de milieubelastingen met 2,1 miljard verhogen. Vooral bedrijven moeten meer energieheffing betalen. Ook stelt GroenLinks voor de vliegbelasting weer in te voeren en te stoppen met de spaar- en levensloopregeling.

Daar staat een verlaging van de belasting op laagbetaald werk (1,3 miljard) tegenover. Voor kleine zelfstandigen, die zwaar worden getroffen door de economische crisis, wil de partij een lastenverlichting van een half miljard euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.