Home

Achtergrond

Groei aantal Oost-Europese werknemers stokt

In juni 2009 telde Nederland 104 duizend werknemers uit de Oost-Europese EU-landen.

Dat zijn er vrijwel evenveel als een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een groot deel van de Oost-Europese werknemers is werkzaam in de land- en tuinbouw.

De sterke groei van de voorgaande jaren is in het tweede kwartaal 2009 bijna tot stilstand gekomen. In de periode juni 2007 tot juni 2008 bedroeg de groei op jaarbasis nog ruim 40 duizend werknemers.

In het derde kwartaal van 2008 bereikte het aantal werknemers uit Oost-Europa een piek van 110 duizend. Sindsdien is hun aantal teruggelopen, tot 90 duizend in de eerste drie maanden van 2009. Een teruggang in de winter is eerder voorgekomen. Het aantal Oost-Europese werknemers dat in Nederland werkt is in de zomer groter dan in de wintermaanden door seizoensarbeid in de land- en tuinbouw.

Ondanks de stop van de groei is van een vermindering nog geen sprake, ondanks de huidige recessie en de teruggang in de uitzendbranche. Bijna 85 procent van de Oost-Europese werknemers in ons land heeft de Poolse nationaliteit. Ongeveer de helft heeft een Nederlands woonadres.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.