Home

Achtergrond

Greeneryplan staat APO paprika niet in de weg

Het nieuwe commerciële model van The Greenery staat de aanbodsbundeling voor paprika niet in de weg.

Dat constateert Theo Tijssen, voorzitter van de paprikawerkgroep voor de associatie van producentenorganisaties (APO). Tijssen voerde recent overleg met the Greenery over de plannen waarin de afzetorganisatie een deel van de telers exclusief wil verbinden aan het handelshuis. Deze telers wil The Greenery buiten de bundeling laten.

Volgens Tijssen staat dat voortgang van de plannen niet in de weg. "Het is wel spannend hoeveel telers zich zullen uitspreken voor zo’n relatie, maar het model staat een APO niet in de weg."

Eerder zettten Thijs Jasperse, voorzitter van paprikacollectief P8 en Frans van Dijck, directeur van afzetorganisatie ZON vraagtekens bij de effecten van het model van The Greenery, omdat de afzetorganisatie eerder het volledige paprika-areaal inbracht in de plannen voor een APO Paprika. Van Dijck stelt dat een nieuwe situatie ontstaat als de bundeling om een aanzienlijk kleiner deel van de markt draait.

Tijssen zegt verder met spanning te wachten op de toetsing van de APO-plannen door het Productschap Tuinbouw (PT) en het ministerie van LNV. De tijd begint te dringen voor de vijf telersverenigingen om op tijd te zijn voor het volgende seizoen. "We hebben wel eens gezegd dat we streven naar 1 oktober. Dat heeft niets te maken met GMO-aanvragen, maar met de nodige tijd van voorbereiding. De voortgang is niet zoals we zouden willen."

Als het plan van aanpak wordt goedgekeurd, volgt nog een finale toetsing van de plannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.