Home

Achtergrond

Graanvoorraad in EU stijgt

De graanvoorraad in de EU is eind juni volgend jaar gestegen naar 66,5 miljoen ton.

Dat is 1,4 miljoen ton meer dan begin juli dit jaar. Dat voorspelt het Productschap Akkerbouw naar aanleiding van de eerste graanbalans die de Europese Commissie heeft gepubliceerd van seizoen 2009/2010, dat op 1 juli is begonnen. Een woordvoerder van het productschap benadrukt dat het een voorspelling is. "Het graanseizoen is pas drie maanden geleden begonnen."

De woordvoerder stelt dat het graanseizoen nog door veel factoren kan worden beïnvloed, ook al is de oogst al achter de rug in de EU. "Als de EU net zo veel graan gaat exporteren als vorig seizoen, zullen de voorraden juist dalen. Ook is het zo dat de eindvoorraad van 66,5 miljoen ton net genoeg is om 12,6 weken verbruik te dekken. Dat is niet lang. Er worden ethanolfabrieken gebouwd die miljoenen tonnen graan kunnen verwerken. Er hoeft maar weinig te gebeuren of de graanbalans slaat de andere kant op."

De Commissie schat dat het graanverbruik op 275,2 miljoen ton. Daarvan gaat 170 miljoen ton het veevoer in. Sommige deskundigen denken dat de Commissie het verbruik in veevoer te hoog inschat. De woordvoerder van het productschap denkt dat de commissie op het goede spoor zit. "Ik verwacht niet dat de EU minder vlees gaat consumeren. Er wordt relatief weinig vlees ingevoerd. Daarom denk ik dat het voerverbruik op peil blijft."

Of registreer je om te kunnen reageren.