Home

Achtergrond 174 x bekeken

Graanprijzen blijven nog kwakkelen

De graanprijzen bij de diverse telersbeurzen zijn vorige week gestabiliseerd. Zo bleef de prijs voor tarwe in Goes gelijk op €102,50 per ton en in Groningen op €104. In Rotterdam noteerde de prijs voor EU-voertarwe €1 per ton hoger dan de week ervoor, voergerst werd €0,33 duurder.
De meeste internationale tarwenoteringen lieten vorige week een daling zien. Aanleiding voor de mondiaal lagere prijzen zijn de recente opbrengstprognoses. Zo heeft het Internationale Graan Council (IGC) hun prognose verhoogd met 7,6 miljoen ton naar 661,9 miljoen ton tarwe wereldwijd. De wereldwijde voorraad aan tarwe kan dit seizoen met 12 % toenemen tot 183 miljoen ton. Het is acht jaar geleden dat er nog zo’n voorraad was.
In de EU daalden bijna alle noteringen. Ook hier spelen de positieve aanpassingen van de oogstverwachtingen een rol, maar ook de zeer zwakke dollar en terughoudende vraag zijn van invloed. In een aantal lidstaten zijn de gerstnoteringen inmiddels onder het interventieniveau van €101,31 per ton gedaald. Vanaf 1 november gaat de interventieregeling open, maar het is de vraag of er voldoende opslagcapaciteit is. Toch wacht de markt met spanning op dat gebeuren.

Prognose

Prijzen stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.