Home

Achtergrond 244 x bekeken 3 reacties

Gevoelige klappen voor Arla in eerste halfjaar

Arla Foods heeft in de eerste helft van dit jaar gevoelige klappen opgelopen.

Dat blijkt uit de cijfers die het Scandinavische zuivelconcern gisteren naar buiten bracht. De omzet liep ten opzichte van de eerste zes maanden van 2008 met 360 miljoen euro terug naar 3 miljard euro. Het resultaat zakte naar 35 miljoen euro. Dat is 29 miljoen euro minder dan in de eerste helft van 2008 en komt overeen met een daling van 45 procent. Per kilo verwerkte melk belandde het resultaat daarmee op 27,2 cent tegen 39 cent in de eerste helft van 2008.

De teleurstelling over deze negatieve ontwikkeling klinkt duidelijk door in de toelichting bij de cijfers. "Arla heeft nog niet eerder een zo moeilijke periode doorgemaakt", staat daarin. Als oorzaken worden genoemd een massieve druk op de prijzen in combinatie met een grote onbalans tussen aanbod en vraag naar melk. Arla stelt echter dat de hernieuwde inzet sinds begin dit jaar op besparingen en efficiëntie heeft voorkomen dat het resultaat nog slechter was. Positieve factoren waren lagere rentekosten en een relatief goede afzet van merkproducten. Buitengewoon negatief werkte de valutakoersontwikkeling in op de cijfers. Van de omzetdaling is meer dan de helft (228 miljoen euro) een uitvloeisel van de tegenvallende koersen van de Zweedse kroon en het Britse pond, de valuta van twee van de drie hoofdmarkten van het concern.

Volgens directievoorzitter van Arla Peder Tuborgh is het halfjaarresultaat nog wel in overeenstemming met de budgettering, hoewel in december vorig jaar een jaarresultaat werd verwacht van tussen de 80 miljoen en 94 miljoen euro. Aan die verwachting houdt het concern echter vast, omdat veel van de besparingsmaatregelen echt effect gaan sorteren in het tweede halfjaar van 2009.
Tuborgh ziet verder ook lichtpunten op de zuivelmarkt. "Als die lichtpunten groter worden, wordt de druk minder, maar de onzekerheid is onveranderd groot," erkent hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Toch betaald Arla een hogere melkprijs aan zijn leveranciers dan bijvoorbeeld FC of Nordmilch. Hoe komt dat???Verstaan zij meer van Marketing en Management???Dit geeft mij te denken!

 • no-profile-image

  andere landmænd

  hoezo arla hogere melkprijs dan andere europese fabrieken??????????????
  deze melkprijs van arla is met 5 miljoen kg melk levering, gem boer in den, is mischien 1,2 miljoen, hoogste kwalitiet melk, gem boer in den. heeft niet hoogste kwaliteit, verwachte nabetaling van 15 øre, vorig jaar is er maar 2 øre nabetaling uitbetaald, rest hebben ze geiinvesteerd in koop van fabriek in nederland of nieuwe vrachtwagens die nog niet op waren. dus deze melkprijs van arla klopt niet en reken maar dat die in werkelijkheid 18 øre lager ligt ( 2,5 eurocent) denemarken probeert altijd in alles zich voor te doen alsof ie beter is dan de rest van europa, maar dat is ie niet. wat betreft banken heeft lanmand gelijk in. ik weet in ieder geval 4 gevallen waar de skjernbank en de ringkøbinglandbobank 4 bedrijven dwingen het bedrijf te verkopen. dit zijn allen bedrijven met veel eigen vermogen. deze banken staan er slecht voor en kunnen geen meer lenen bij de nationale bank. deze banken moeten echter wel hun boerenklanten meer geld lenen om dit slechte jaar te overbruggen. om hiervoor geld te krijgen dwingen ze bedrijven met veel eigen vermogen te verkopen, omdat ze bij deze bedrijven er niet bijin schieten. echter, bij gedwongen verkoop wordt er verkocht voor een appel en een ei. bank op het droge, boer al z,n eigen vermogen kwijt, of een schuld die hij in 2 keer 5 jaar af moet betalen. dit is de harde werkelijkheid die zich op dit moment bij veel denen, of deense nederlanders bezighoudt. 15 jaar voor niets gewroet, dat deze banken deze macht hebben, dat is ongelofelijk

 • no-profile-image

  landmand

  Dit bericht is nogal scheef natuurlijk gaat het slecht als je vergelijkt met 2008 maar als je vegelijkt met andere europese melkverwerkers gaat het relatief goed met Arla. Een veel groter probleem is dat de banken hun marge aanzienlijk verhoogd hebben en erg terughoudend om de melkveehouders door deze zware tijd heen te helpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.