Home

Achtergrond

Geneesmiddelen goedkoper

Geneesmiddelen zijn in 2008 een stuk goedkoper geworden. De gemiddelde prijs per dosering daalde vorig jaar met 10 procent.

Dat blijkt uit cijfers die het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) vandaag publiceerde. Artsen schreven fors meer (14,7 procent) recepten uit, maar de uitgaven aan geneesmiddelen stegen slechts met een kleine 3 procent naar 5,2 miljard euro.

Geneesmiddelen zijn goedkoper geworden omdat een aantal zorgverzekeraars van medicijnen waar geen patent meer op zit alleen het goedkoopste merk vergoedt. Fabrikanten van geneesmiddelen verlaagden vervolgens de prijzen.

Dat er veel meer geneesmiddelen zijn gebruikt, komt volgens het CVZ vooral door de terugkeer van de pil in het basispakket van de zorgverzekering. De helft van de toename van het aantal recepten is hieraan toe te schrijven.

Cholesterolverlagers zijn tussen 2004 en 2008 veel vaker over de toonbank gegaan. Het aantal gebruikers steeg van 1 miljoen naar bijna 1,6 miljoen. Dat is een toename van 11 procent per jaar, terwijl de kosten voor deze middelen jaarlijks slechts 3 procent stegen. Per gebruiker daalden de kosten in deze periode met 80 euro naar 223 euro per jaar.

Ook bij hulpmiddelen liepen de gemiddelde kosten vorig jaar terug. Ruim 2,2 miljoen mensen hadden een hulpmiddel nodig. Dit is een stijging van 8,5 procent, terwijl de uitgaven maar met 5 procent toenamen tot bijna 1,3 miljard. De vijf hulpmiddelen die het meeste geld opslokten waren incontinentiematerialen en stoma's, teststrips voor diabetespatiënten, verband voor chronisch zieken en hoortoestellen. Deze middelen namen bijna de helft van de uitgaven in beslag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.