Home

Achtergrond 166 x bekeken

Gemeenten: stembureaus uur eerder dicht

Gemeenten willen dat de stembureaus bij de komende gemeenteraadsverkiezingen een uur eerder dichtgaan.

Dat is volgens hen nodig, omdat er opnieuw met het rode potlood wordt gestemd. Daardoor hebben medewerkers van stemlokalen meer tijd nodig om de stemmen zorgvuldig te kunnen tellen.

Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een dinsdag uitgebrachte verklaring. Bij de afgelopen Europese verkiezingen in juni waren de stembureaus gewoon tot negen uur 's avonds open. Omdat er geen stemcomputers meer mochten worden gebruikt, waren medewerkers van stembureaus soms tot diep in de nacht bezig met het tellen van de stembiljetten. Ook leverde de administratieve afhandeling de nodige hoofdbrekens op.

De tijdsdruk bij het tellen van de stemmen kan fouten veroorzaken, waarschuwt de VNG. Een vroegere sluiting van stembureaus, dus om 20.00 uur, heeft volgens de koepelorganisatie vrijwel geen invloed op de opkomst. ,,Ook blijft er genoeg tijd over voor kiezers om hun stem uit te brengen.'' De VNG hoopt dat er snel nieuwe stemcomputers worden ingevoerd. De huidige apparaten werden afgekeurd, omdat ze fraudegevoelig zouden zijn.

De VNG wil dat er ook wordt gekeken naar nieuwe methoden om de stemmen sneller te kunnen tellen. Dat kan bijvoorbeeld door stembiljetten te voorzien van barcodes, die met scanners kunnen worden geteld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft onderzocht hoe het tellen van de stemmen bij de afgelopen verkiezingen is verlopen en hoe groot de opkomst was in het laatste uur. Volgens een woordvoerder loopt die evaluatie nog. Op basis van de uitkomsten daarvan zal staatssecretaris Ank Bijleveld een knoop doorhakken over de komende openingstijden van stembureaus. Ze zal dat besluit nemen voor de gemeenteraadsverkiezingen, die begin maart 2010 worden gehouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.