Home

Achtergrond

Gelderland wil meer zwijnen op de Veluwe

De provincie Gelderland wil in een nieuw faunabeheerplan meer ruimte laten aan wilde zwijnen op de Veluwe.

In plaats van de huidige maximale zwijnenpopulatie van 870 stuks, moet het aantal exemplaren in het voorjaar kunnen oplopen naar 1580 stuks. Dat meldde de provincie woensdag.

In het plan is sprake van gedifferentieerd faunabeheer. In het zuidoostelijke deel van de Veluwe zijn meer zwijnen mogelijk dan elders, omdat daar minder mensen wonen. Ook wil de provincie onderscheid maken in voedselarme en voedselrijke jaren. In het laatste geval mag het aantal zwijnen op de Veluwe oplopen naar in totaal 1580 dieren.

Over de zwijnen is de afgelopen jaren veel te doen geweest. De teller op de Veluwe stond vorig voorjaar op ongeveer 6000 dieren. Het verkeer op vooral de provinciale wegen zou daardoor in gevaar komen. De provincie stond daarom de jacht op duizenden zwijnen toe.

Eerder was nog sprake van het toestaan van de omstreden drukjacht op de dieren. De rechter stak daar uiteindelijk een stokje voor. Gelderland blijft jacht met behulp van een nachtkijker toestaan, maar een geluiddemper is verboden.

Een exacte telling van de populatie wilde zwijnen is nog gaande. Een onderzoek naar de invloed van overstekend groot wild op de verkeersveiligheid, is later dit jaar klaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.