Home

Achtergrond 209 x bekeken

Geen onderhandelingen over troepen Uruzgan

Er is op geen enkele manier sprake van onderhandelingen met de Amerikanen over het sturen van troepen naar Uruzgan'' na het aflopen van de missie in 2010.

Er ligt ook geen verzoek op tafel. Dat zei minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vrijdagochtend na afloop van een gesprek met de generaal Stanley McChrystal, de hoogste Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan.

Koenders reageerde hiermee op een artikel in the Financial Times waar de SP vragen over heeft gesteld. Daarin staat dat functionarissen van de Verenigde Staten met Nederland praten over het houden van ongeveer vijfhonderd van de momenteel ongeveer 1600 militairen in Uruzgan na 2010. Maar volgens Koenders is daar geen sprake van en is dat tijdens het gesprek niet aan de orde gekomen.

Ook de woordvoerder van minister Eimert van Middelkoop (Defensie) noemt het bericht dat Nederland in onderhandeling zou zijn met de Amerikanen om vijfhonderd militairen in Uruzgan te laten na 2010 ,,nonsens''. Van Middelkoop heeft later op de dag nog een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Robert Gates.

Als Nederland nog met militairen in de provincie wil blijven, moet daar eerst een nieuw politiek besluit over worden genomen. Premier Jan Peter Balkenende zei begin dit jaar dat hij niets uitsluit. Hij zei dat er een ,,nieuw weegmoment'' zou komen als er verzoeken komen om langer troepen te leveren.

Gesprek

Koenders sprak namens het kabinet met de Amerikaanse generaal in Den Haag. De eerstverantwoordelijke ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop zijn momenteel in de VS, onder meer voor de Hudson-viering en de 9/11-herdenking. Dat Van Middelkoop vrijdag ook spreekt met zijn Amerikaanse collega Robert Gates, is volgens Koenders echt toeval. Verhagen ontmoet zijn ambtgenoot Hillary Clinton.

Commandant der strijdkrachten Peter van Uhm deed ook mee aan het half uur durende gesprek op het ministerie. Het gesprek ging over McChrystal's analyse van de situatie in Afghanistan en de generaal wilde meer weten van de Nederlandse combinatie van veiligheid, diplomatie en ontwikkelingshulp, zei Koenders. De Amerikanen kijken hoe de samenwerking in het zuiden van Afghanistan beter kan.

Koenders typeert McChrystal als een "activistische'' generaal. Hij ziet hem als de verpersoonlijking van het belang van de bescherming van de Afghaanse bevolking. Ook stelt de Amerikaanse generaal de opbouw van een goed bestuur voorop.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.