Home

Achtergrond 1 reactie

Geen knieslot voor tbs'ers op verlof

Tbs'ers die op verlof mogen, krijgen geen knieslot om.

Dat heeft staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie besloten. De inzet van het knieslot, dat een tbs'er automatisch in de hurkstand dwingt als hij ervandoor wil gaan, is volgens haar te duur.

Het systeem is wel technisch haalbaar. Maar het knieslot moet op maat worden gemaakt om mogelijk lichamelijk letsel bij gebruik te voorkomen en daar zit een flink prijskaartje aan. Albayrak volstaat daarom met de maatregelen die in de afgelopen jaren al zijn ingevoerd om het verlof van tbs'ers veiliger te maken. Zo gaat er bij de eerste vijf keer altijd een beveiliger mee.

Vanuit de forensische psychiatrie zijn er bezwaren geuit tegen het knieslot. Daar wordt het middel als een ontoelaatbare inbreuk op de lichamelijke integriteit van tbs'ers gezien. Ook staat een knieslot volgens tbs-klinieken haaks op het vertrouwen dat een voorwaarde is bij het toekennen van steeds meer verantwoordelijkheden aan patiënten, zoals verlof.

Albayrak wijst erop dat de eerder genomen maatregelen hebben geleid tot een aanzienlijke daling van het aantal ontsnappingen van tbs'ers: van 99 in 2004 naar 28 in 2008. Verlof is volgens haar een essentieel onderdeel van het tbs-systeem, dat moet leiden tot een geleidelijke en veilige terugkeer van een tbs'er in de samenleving.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    Dus ,dan laat ze maar lopen voor een veilige terugkeer,hoopt ze

Of registreer je om te kunnen reageren.