Home

Achtergrond 170 x bekeken 1 reactie

G20 gaat brandstofsubsidies uitbannen

De landen van de G20 hebben op hun top in het Amerikaanse Pittsburgh afgesproken de subsidies voor olie en andere fossiele brandstoffen op den duur af te schaffen.

De maatregel moet helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde.
Een concreet tijdstip waarop de afschaffing een feit moet zijn, werd niet genoemd. De regeringsleiders van de twintig belangrijkste economieën ter wereld zegden alleen toe in de komende periode met ideeën te komen. Die worden besproken op de volgende G20-top, in juni 2010 in het Canadese Muskoka.

Wereldwijd wordt ongeveer 300 miljard dollar (circa 205 miljard euro) per jaar uitgegeven aan brandstofsubsidies. Dit houdt de olieprijzen laag, waardoor de vraag hoog blijft. Meer gebruik van brandstof leidt tot meer uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide (CO2).

Door het schrappen van de subsidies moet de CO2-emissie rond 2050 met 10 procent verminderd zijn, aldus de G20. De maatregel was een speerpunt van de Amerikaanse president Barack Obama. "Deze hervorming zal ons helpen de dreiging van klimaatverandering te bestrijden'', zei hij op een persconferentie na afloop van de G20-top.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    Zo'n maatregel doet je als landbouwer tandenknarsen. Een doelstelling voor achter 40 jaar slechts 10% reductie te bereiken noem ik geen serieuze maatregel, of we worden als landbouw gewoon gemangeld met milieumaatregelen. Gokje, de laatste optie.

Of registreer je om te kunnen reageren.