Home

Achtergrond 343 x bekeken

G20: Geen afspraken over klimaatfinanciering

Tot teleurstelling van Nederland is het de landen van de G20 in Pittsburgh niet gelukt afspraken te maken over de financiering van maatregelen om het wereldwijde klimaatprobleem op te lossen.

"De tijd is er nog niet rijp voor'', aldus premier Jan Peter Balkenende na afloop van de G20-vergadering. De landen probeerden vast te leggen hoeveel iedereen moet bijdragen, maar onder meer China verzette zich tegen de voorgestelde verdeling. De Chinezen zouden het liefst zien dat de geïndustraliseerde landen zelf opdraaien voor de kosten van de voornamelijk door henzelf veroorzaakte vervuiling.

Afgesproken is nu dat de ministers van Milieu en Financiën zich de komende weken buigen over de financiering. Uiteindelijk willen de wereldleiders dat er in december in Kopenhagen een nieuw klimaatakkoord wordt gesloten.

Dinsdag na de klimaatconferentie in New York van de Verenigde Naties toonde Balkenende zich nog optimistisch over de kansen van een akkoord. Vrijdag zei hij dat nog "pittige discussies'' wachten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.