Home

Achtergrond

'Fusarium in bollen goed te bestrijden met geluidsgolven'

Het bedrijf ArcaZen Micro Clean Solutions stelt dat fusarium in bollen erg goed te bestrijden is met geluidsgolven.

Het bedrijf heeft zelf een test uitgevoerd met de BulbSweep, een apparaat waarmee fusariumsporen met geluidsgolven worden gedood in het water waarmee bollen worden gereinigd.

Bij een proefopstelling van honderd kisten met het tulpenras Leen v/d Mark is een kwart van de bollen gespoeld in een opstelling met BulbSweep. De andere 75 kisten zijn gespoeld in een standaard machine. Het verschil was veelzeggend, zegt directeur Leo Boon. "In de partij waarbij de BulbSweep werd gebruikt waren minder dan 0,5 procent van de bollen besmet met Fusarium oxysporum. In de andere partij was ongeveer 7 procent besmet."

Volgens Boon is zuur in bollen, dat ontstaat door fusarium, een groot probleem. "Een verlies aan zure bollen van 7 procent of meer is heel gewoon. In zo’n geval is de BulbSweep in één seizoen terug te verdienen." In andere sectoren is ervaring opgedaan met het verwijderen van schimmels en algen door geluidsgolven, zegt Boon. "Zoals in de visverwerking of bij het schoonmaken van scheepswanden. De geluidsgolven werken alleen in water. Je kunt dus niet in een gewas met graan fusarium bestrijden met geluidsgolven."

Peter Vink, onderzoeker bloembollenziekten bij het proefbedrijf van PPO-WUR in Lisse, stelt dat nieuwe technieken om parasitaire organismen op een milieuvriendelijke manier te doden of te onderdrukken welkom zijn. Toch heeft hij twijfels of de geclaimde werking tegen schimmels ook in alle gevallen werkt. "De techniek met geluidsgolven is bekend en wordt wel toegepast in waterbassins tegen algengroei. Bij mijn weten is die werking niet 100 procent. De claim op basis van een proef op praktijkschaal gaat mij te ver. Het verschil in fusarium-aantasting kan interessant zijn, maar het is absoluut geen bewijs is dat de BulbSweep ook werkelijk afdoende werkt. Toch is de techniek interessant genoeg om nader te onderzoeken, ook omdat in andere sectoren ervaringen zijn opgedaan met dit systeem."

Of registreer je om te kunnen reageren.