Home

Achtergrond

Franse pluimveesector levert flink in

Frankrijk heeft de afgelopen tien jaar op de internationale pluimvee- en pluimveevleesmarkt veel terrein verloren.

Het overschot op de handelsbalans voor de sector is nog altijd fors, maar ligt 75 procent lager dan in 1999.

In de handel met de EU-partners zijn de Fransen het afgelopen decennium veranderd van een grote exporteur naar importeur van kip, kalkoen en daarvan gemaakte producten. Dat blijkt uit een historisch sectoroverzicht van de agrarische informatiedienst Agreste.

De terugloop van de internationale handel in de sector is vooral te wijten aan de opkomst van derde landen zoals Brazilië en Thailand. Ondanks de communautaire preferentiemaatregelen weten dergelijke leveranciers in de EU nog steeds terrein te winnen, stelt Agreste.
De totale Franse invoer van kippen- en kalkoenenvlees is in tien jaar tijd met 120 procent toegenomen naar 145 miljoen ton in de eerste jaarhelft van 2009. De uitvoer liep in dezelfde periode met 40 procent terug naar 215 miljoen ton. Binnen die handelsstroom weet kippenvlees het nog redelijk vol te houden, maar moeten de Fransen vooral bij kalkoenproducten inleveren.

Bij de handel binnen de Europese Unie sloeg het overschot van ruim 105.000 ton tien jaar geleden om in een tekort van bijna 40.000 ton nu.Ofwel: Frankrijk voert nu 40.000 ton meer kip en kalkoenenvlees in van de EU-buren dan dat dit traditionele pluimveeland weet uit te voeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.