Home

Achtergrond 207 x bekeken 1 reactie

Frans voorschot

Het heeft toch wat potsierlijks: terwijl de melkprijs weer stijgt, is de Franse minister Bruno Le Maire bezig steun te verwerven bij zijn Europese collega’s voor een plan dat hij met de Duitse minister Ilse Aigner lanceerde om de noodlijdende zuivelsector te hulp te komen.

Inmiddels staan 19 van de 27 lidstaten achter het voorstel. Let wel: dit plan stelt de verruiming en afschaffing van de quota niet ter discussie, maar wil wel meer flankerende maatregelen, zoals hogere interventieprijzen, meer exportrestituties en meer mogelijkheden om producten te etiketteren als afkomstig van eigen bodem.

De Fransen en Duitsers zeggen ook te streven naar een regulering voor de zuivel ter vervanging van de quota, maar zijn niet erg duidelijk over hoe die eruit moet zien. Gesproken wordt over contracten tussen melkveehouders en zuivelindustrie, om grote prijs- en inkomensschommelingen te voorkomen. Deze niet uitgewerkte opmerkingen doen denken aan het Canadese model, dat ook de DDB voorstaat.

Zolang niet duidelijk is waar Le Maire en consorten nu heen willen, lijken de bewegingen vooral bedoeld om de eigen boerenachterban wat te sussen en mogelijk om een voorschot te nemen op de discussie over het EU-landbouwbeleid na 2013. Met hun pleidooi voor ruimere interventies lopen ze achter de feiten aan.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    m.e.l.k.kameraad

    Het kan potsierlijk zijn maar het is toch meer een op pepper voor de melkveehouders;en een geste van wij ministers van landbouw zijn er ook voor jullie en jullie horen er nog echt bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.