Home

Achtergrond 2 reacties

Frans protest tegen 'oneerlijke import'

Na herhaalde protesten bij de Spaanse grens hebben Franse tuinders ook geprotesteerd tegen de invoer van goedkoop fruit en groente in Straatsburg, vlakbij de grens met Duitsland.

De Franse tuinders hebben niet alleen de invoer uit Duitsland maar ook die uit Nederland op het oog, aldus voorzitter Dominique Bauer van de regionale telersorganisatie in het departement Bas-Rhin. De ongeveer vijftig telers stortten een grote partij kool, sla en aardappelen uit voor het kantoor van de prefect van dat departement. Ook werd aan voorbijgangers gratis groente en fruit uitgedeeld.
De Franse tuinders eisen daarbij volgens Bauer 'een systeem van compensaties van de Franse overheid' om de hogere arbeidskosten in Frankrijk zelf te vergoeden. De Franse telers wijzen daarbij met name op het feit dat Duitse collega’s voor seizoenskrachten geen sociale lasten hoeven te betalen.

Volgens het tuinbouwschap Interfel hadden vooral de telers van tomaten begin vorige maand last van prijsdruk mede als gevolg van de grote toevoer van goedkoop product uit de Benelux. De prijs van komkommers ging toen licht omhoog, in dit geval juist omdat er minder product uit de Benelux werd aangevoerd.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Wat vinden de nederlandse tuinders nou van deze actie van hun franse colega's? Zolang het om Spaanse groenten en fruit gaat zullen ze zich hier wel stil houden maar zo gauw er bijv. een vracht nederlandse tomaten op de snelweg wordt gestort dan is Leiden in last. En als de franse mekveehouders dat nou is met nederlandse melk of kaas doen? En nu wil de EMB een melkleverstop doen. Als je mee wilt doen aan de vrije handel moeten de subsidies en marktbeschermende maatregelen er af.
  Kun je dat niet, dan moet je niet meedoen aan de vrije handel, houd in dat je van je eigen land een eiland maakt, en slechts een minimale hoeveelheid exporteerd of importeerd.
  Wie mee wil doen aan de wereld markt moet dat doen op die plaats waar hij een lage kostprijs kan realiseren

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Precies Hans,de EU is niet geschikt om te produceren voor de Wereldmarkt.Binnen de EU is de strijd al zwaar genoeg! Door de hoge loonkosten is concurentie zwaar!Voor melkpoederproductie moet je in zuid-Amerika of Azie zijn Australie is ook mogelijk en Rusland.Wat de Boeren nu allemaal meemaken is geen pretje. De melkproducenten klagen het meest!

Of registreer je om te kunnen reageren.