Home

Achtergrond

Frankrijk wil extra landbouwraad over zuivel

De Franse landbouwminister Bruno Le Maire wil dat er een extra Raad van EU-landbouwministers wordt gehouden om te spreken over de situatie in de zuivelsector.

Hij heeft het verzoek neergelegd bij zijn Zweedse collega Eskil Erlandsson, die dit half jaar de Raad voorzit. Het verzoek volgt op het bericht dat Polen inmiddels ook het Frans-Duitse voorstel voor extra zuivelmaatregelen steunt. De Fransen en Duitsers weten nu zeventien lidstaten achter zich, echter nog altijd niet genoeg voor een gekwalificeerde meerderheid.

Saillant detail is dat Zweden zich in het kamp bevindt van de lidstaten die, met de Commissie, aansturen op een geliberaliseerde zuivelmarkt. Ook Nederland steunt deze lijn. Een woordvoerder van LNV kon vanochtend nog niet zeggen of minister Gerda Verburg een extra Raad nodig vindt.

"We moeten een politiek signaal afgeven dat de lidstaten bereid zijn de huidige crisis in de zuivel te breken”, aldus Le Maire. “De echte zorg van de Europese melkveehouders is of wij ze alleen zullen laten op de markt na beëindiging van de quotering of dat we een nieuw effectief systeem bedenken."

Lees ook: 'Polen steunt Frans-Duits zuivelvoorstel'

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.