Home

Achtergrond

Frankrijk trekt steun Polanski in

De Franse regering heeft vandaag haar steun ingetrokken voor de Frans-Poolse filmregisseur Roman Polanski, die afgelopen weekend in Zwitserland werd opgepakt voor een oude zedenzaak.

"Polanski staat niet boven de wet'', zei een regeringswoordvoerder.

De Verenigde Staten hebben Zwitserland gevraagd Polanski uit te leveren omdat de regisseur in 1977 een 13-jarig meisje zou hebben gedrogeerd en verkracht. Eerder namen beroemde regisseurs, de Poolse en de Franse regering het voor Polanski op. Zij eisten vrijlating van de beroemde filmregisseur.

Maar nu zegt de Franse woordvoerder: "Er is een juridische procedure onderweg voor een ernstige zaak, de verkrachting van een minderjarige, en de Amerikaanse en Zwitserse juridische systemen doen hun werk.''

Volgens de zegsman ging er veel emotie gepaard met de onverwachte arrestatie. De Franse minister van Cultuur, Frederic Mitterrand, noemde de arrestatie "verschrikkelijk''. Volgens de bewindsman "legde het een beangstigende kant van de VS bloot''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.