Home

Achtergrond 175 x bekeken

Frankrijk blijft verlaging teruggevorderde steun eisen

De Franse regering heeft vandaag, de door Brussel gestelde deadline, een tussentijds rapport over het terughalen van ruim een half miljard aan de tuinbouw uitgekeerde steun naar de Europese Commissie gestuurd.

Daarbij blijft minister Bruno Le Maire van landbouw er op hameren dat het bedrag van de door Brussel teruggevorderde steun omlaag moet.

De Commissie heeft van Frankrijk gevorderd dat het ruim 500 miljoen euro terughaalt bij tuinders en hun organisaties. Die hebben dat bedrag in de jaren 1992 tot 2002 ontvangen om de markt te ondersteunen, maar volgens Brussel is daarbij sprake geweest van onterechte staatssteun.

Minister Le Maire heeft zich eerder laten ontglippen dat hij het geld inderdaad wil terugvorderen, maar legt er nu meer de nadruk op dat hij de belangen van de groente- en fruitsector wil verdedigen. Ook maakt Le Maire een punt van het omlaag krijgen van het gewraakte bedrag.

Wel stelt de minister daarbij dat hij de goede verhoudingen met de Europese Commissie niet in gevaar wil brengen en ook een langdurige procedure met mogelijke hoge boetes wil vermijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.