Home

Achtergrond 328 x bekeken

Fonterra wil kapitaalstructuur wijzigen

Fonterra heeft aan haar leden-veehouders een stappenplan gepresenteerd dat moet voorzien in genoeg financiële armslag voor de komende vijf jaar.

Daarbij wordt volgens de top van Fonterra gegarandeerd de coöperatie voor 100 procent in eigendom van de boeren blijft. Veel aandeelhouders hadden hierom gevraagd. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming bekendgemaakt.

De nieuwe kapitaalstructuur is er op gericht om meer geld beschikbaar te maken voor het maken van producten met een toegevoegde waarde. Dit is volgens de directie nodig om te anticiperen op de veranderende wereldmarkt. Momenteel heeft Fonterra nog last van de kapitaalintensieve terugkoopplicht van leden-aandelen. Als leden in een slecht jaar minder melk leveren, moet het aandelen terugkopen. Vorig jaar kostte dat bijna 300 miljoen euro.

Melkveehouders die minder melk aanleveren dan waar zij aandelen voor hebben krijgen als het nieuwe voorstel doorgaat de mogelijkheid hun aandelen te houden tot 120 procent van de verwachte melkproductie. Eerder lag deze grens op 100 procent. Fonterra krijgt op deze manier de beschikking over meer geld. Over de aandelen wordt dividend uitgekeerd. Die aandelen zijn alleen voorbehouden aan ledenmelkveehouders. Dit kan de waarde van de aandelen mogelijk drukken, maar hier wil Fonterra zijn leden tijdens een overgangsperiode in tegemoet komen.

De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming wil net als FrieslandCampina ook een systeem opzetten waarin veehouders zelf hun aandelen kunnen verhandelen. Hierdoor hoeft de coöperatie minder geld te reserveren voor het terugkopen en verkopen ervan.

Komende maanden zal op de vergaderingen in het land over de punten worden gesproken. Eerder kreeg de directie van Fonterra al de goedkeuring van het bestuur en de raad van aandeelhouders om zijn voorstellen aan de leden voor te leggen. Als de veehouders het met het voorstel eens zijn kan het mogelijk in 2011 in praktijk worden gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.