Home

Achtergrond

FloraHolland moderniseert bloemenveilingen

Bloemenveiling FloraHolland voert dit najaar versneld vernieuwingen door bij haar grootste vestigingen.

Het veilen zal steeds meer gebeuren via foto's van de bloemen op grote projectieschermen. Karren met bloemen die voorrijden worden daarmee nostalgie in de veilingzalen.

In Aalsmeer vindt het zogenoemde beeldveilen al plaats op zes van de veertien veilingklokken. Naaldwijk en Rijnsburg zullen de komende maanden voor een belangrijk deel de overstap maken.

FloraHolland, naar eigen zeggen de grootste bloemenveiling ter wereld, wil uiteindelijk toe naar één virtueel landelijk veilingsysteem. In 2011 moeten de drie grootste exportvestigingen - Aalsmeer, Naaldwijk en Rijnsburg - al een deel van het assortiment tegelijkertijd kunnen beeldveilen.

Volgens het veilingconcern leidt de invoering van het nieuwe systeem tot lagere transactiekosten, meer flexibiliteit in het veilingschema en minder logistieke problemen. In de oude methode moeten 's nachts de karren met bloemen worden klaargezet die in de ochtend de veilingzaal betreden. Bij het beeldveilen is dat niet meer nodig en kunnen de producten in de koelcel blijven staan.

Belangrijk is wel dat de kwekers betrouwbare informatie aanleveren. Om dit te stimuleren, straft FloraHolland kwekers die in gebreke blijven. Hun bloemen worden bijvoorbeeld pas aan het einde van de ochtend geveild, wat veelal leidt tot lagere prijzen.

Op de regionale veilingen in Bleiswijk, Eelde en Venlo blijven de traditionele veilingklokken de dienst uitmaken. "Dat komt omdat de handel daar erg lokaal is'', verklaart manager e-business Jeroen Oudheusden van FloraHolland. De toekomst van Venlo ligt waarschijnlijk in Duitsland. FloraHolland kondigde deze zomer aan de Limburgse veilinglocatie onder te willen brengen in een gezamenlijke onderneming met het Duitse veilingbedrijf Landgard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.