Home

Achtergrond 3 reacties

Flink deel industrie vrijgesteld van CO2-handel

Een flink deel van de industrie in de EU wordt vrijgesteld van de handel in CO2-rechten. Dat blijkt uit een ontwerpbesluit van de Europese Commissie, waarover het Financieele Dagblad zaterdag heeft gepubliceerd.

De vrijstelling betreft onder meer de staal- en papierfabrikanten en de kunstmestproducenten.

De emissiehandel moet vanaf 2013 de uitstoot van broeikasgassen tegengaan en zo de opwarming van de aarde terugdringen. De EU-leiders hadden vorig jaar al besloten om uitzonderingen te maken voor bedrijven die door de maatregel te grote concurrentienadelen zouden ondervinden. De regeringsleiders willen voorkomen dat deze ondernemingen hun productie verplaatsen naar gebieden met een minder streng CO2-beleid.

Het ontwerpbesluit van de Europese Commissie is een uitwerking van dit plan. Bedrijven die door de emissiehandel hun productiekosten met 5 procent zien stijgen en die voor meer dan 10 procent van hun omzet afhankelijk zijn van handel met bedrijven buiten de EU, krijgen een vrijstelling. Ook voor bedrijven met een lagere kostenstijging is een vrijstelling mogelijk, als ze voor meer dan 30 procent afhankelijk zijn van handel met landen buiten de EU. Volgens berekeningen van de commissie ontspringt meer dan 90 procent van de grote energieverbruikers hierdoor de dans.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  CO2 handel is een wassen neus,als deze handel doorgezet werd zouden er duizenden bedrijven failliet gaan ,met een enorme toename van de werkloosheid,de opzet was om deze manier de staatskassen extra te spekken

 • no-profile-image

  Hans

  Hey Gert, hier in Brasil voelt die CO2 handel byzonder plezierig aan, en wij als Brasilianen vinden het gewoon niet kunnen dat jullie in Europa zo machtig veel CO2 uitstoten, dus of verminderen of betalen.

 • no-profile-image

  Albert

  Dit illustreert weer dat de politici zachte heelmeesters zijn die stinkende wonden veroorzaken. Er is een probleem, er worden oplossingen bedacht en bij de eerste tegenwind, gaat men door de knieën. Je moet of maatregelen bedenken die minder schade veroorzaken of doorbijten. Net als bij de vliegtax. Ineens gingen er minder mensen vliegen, dat kostte geld en de tax verdween terwijl het volgens mij nu net de bedoeling was om minder mensen te laten vliegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.