Home

Achtergrond

Fiscus komt met regels voor waardebepaling woning bij stoppers

De Belastingdienst heeft nadere regels opgesteld om de waarde te bepalen van een bedrijfswoning, die overgebracht wordt naar het privévermogen.

Die situatie doet zich met name voor bij staking van het bedrijf. De ondernemer in kwestie moet dan fiscaal afrekenen over het verschil tussen de waarde van de woning (plus ondergrond) in het economisch verkeer en de boekwaarde van woning en ondergrond.

Als de ondernemer in de woning blijft wonen, drukt dat de waarde in het economisch verkeer. De Hoge Raad stelde eerder dat dan uitgegaan kan worden van de verkoopwaarde in verhuurde staat. Maar omdat de bewoner bereid zal zijn een hogere prijs te betalen, moet dit wat worden gecorrigeerd: ‘waarde verhuurd’ met een plus.

Leeftijd hoofdbewoner

De Belastingdienst geeft hieraan nu nadere invulling, rekening houdend met de leeftijd van de hoofdbewoner (als diens eventuele partner jonger is, geldt díe leeftijd). Bij een leeftijd tot en met 60 jaar geldt 65 procent van de waarde in het economisch verkeer in vrije staat.

Heeft de bewoner in kwestie een leeftijd van 61 tot en met 69 jaar, dan geldt diezelfde 65 procent plús 1 procent per jaar dat hij of zij ouder is dan 60. Vanaf 70 jaar geldt 75 procent van de waarde in het economische verkeer in vrije staat.

Als sprake is van een vrijwillige overgang van de bedrijfswoning naar het privévermogen, dan rekent de fiscus met 80 procent van de waarde in het economische verkeer in vrije staat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.