Home

Achtergrond 235 x bekeken

Fischer Boels erfenis

Marian Fischer Boel vindt het wel mooi geweest. De 66-jarige Deense politica heeft na haar eerste termijn van vijf jaar als EU-landbouwcommissaris behoefte zich op haar familie en boerderij te richten.

Opvallend in de boerenreacties is dat het leeuwendeel zegt de vlag uit te steken en de hoop en verwachting uitspreekt dat met haar opvolger alles anders gaat worden. Zij zullen bedrogen uitkomen, want Fischer Boel heeft het door voorganger Franz Fischler ingezette beleid doorgevoerd - zoals óók haar opvolger zal doen.

Het EU-landbouwbeleid is niet aan één persoon op te hangen, maar betreft langjarige politiek gericht op liberalisering en rekening houdend met veranderde maatschappelijke inzichten en eisen. De in Nederland nu veel genoemde en als landbouwminister bejubelde Cees Veerman voerde ook een sterk op liberalisering gedreven beleid en was bijvoorbeeld eveneens voor afschaffing van de melkquotering.

De hervorming van dat zuivelbeleid als onderdeel van de zogeheten Health Check was het huzarenstukje van Fischer Boel. Die sector heeft het nu zwaar, maar zal er uiteindelijk beter uitkomen. De commissaris betoont zich ook nu standvastig. Met het oog op de toekomst is dat te prijzen. Aan jojo-beleid heeft immers helemaal niemand iets.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.