Home

Achtergrond 9 reacties

Fischer Boel wijkt niet van ingezette lijn zuivelbeleid

Landbouwcommissaris Fischer Boel houdt vast aan het verruimen en uiteindelijk afschaffen, in 2015, van de zuivelquota.

Dat heeft zij vanochtend gezegd in de eerste vergadering na het zomerreces van de landbouwcommissie in het Europees Parlement.

"Als we nu op onze schreden terugkeren, zou dat leiden tot totale verwarring. Boeren moeten kunnen rekenen op een voorspelbare overheid", aldus Fischer Boel. De EU-landbouwministers besloten in november vorig jaar tot de verruiming en afschaffing van de quota.

Het idee uit het Parlement voor een zuivelfonds wees Fischer Boel af. Volgens de landbouwcommissaris ontbreken daarvoor de gelden op de begroting. Bovendien is het niet zo dat de Commissie niets doet. In 2009 en 2010 geeft ze ruim 1 miljard euro uit aan interventieopkoop en exportrestituties, rekende Fischer Boel voor.

Zuivelprijs

Ze wees erop dat de zuivelprijs in de winkel nu nog altijd ligt bóven het niveau van voor de prijspiek in 2007-2008, terwijl de prijs voor boeren onder het niveau van destijds is gedoken. "Ik heb daarom de indruk dat er problemen in de zuivelketen zijn."

De Commissie komt met een analyse van de zuivelketen aan het eind van dit jaar. Over ongeveer een jaar doet de Commissie ook voorstellen over het EU-landbouwbeleid na 2013.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Piet Slingerland, Hoe kan er voor een individuele boer sprake zijn van marktwerking. De melkfabriek kan eventueel reageren maar een competitie tussen melkfabrieken gaat altijd ten koste van de leverende boeren. In winkel blijven de prijzen gelijk. Er is dus geen enkele verbinding tussen lagere producentenprijzen en consumentenprijzen. Honderdduizenden boeren krijgen tegenstrijdige signalen binnen die ieder op zijn manier uitlegd. Marktwerking is hier een puur utopisch ideologisch standpunt dat altijd ten koste van de boer gaat. Tegelijkertijd leeft iedereen verderop in de keten volop van onze melk. Ik ben liever iets minder idealistisch, en haal een goed inkomen uit mijn melk.

 • no-profile-image

  nederlandse veehouder

  Wie de hoeveelheid regelt, regelt ook de prijs. dit hoorde ik op een EMB informatie avond. Wanneer er een melkstaking komt in Frankrijk en Duitsland doe ik mee om iedereen in de nederlandse samenleving te laten zien dat er iets goed fout zit. Geen enkele boer wordt op dit moment voor zijn arbeid betaald. Slavenarbeid net als de boeren in Afrika en India enz. Fischer boelshit kraamt onzin uit.

 • no-profile-image

  boerjan

  "problemen in de zuivelketen ".... Daar heb je inderdaad een dure studie voor nodig die binnen een paar maand misschien eens af zal zijn !
  Als ik in vorig artikel lees dat FC zijn winst zag stijgen met meer dan 26% (!!), dan weet ik het wel. Lekker doorleveren jongens !

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Mevr.Fischer Boel zal wel heel erg blij zijn,met het laatste nieuws van Fonterra!Een prijsverhoging van 23% is niet mis!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  De quotering van de melkproductie is over enkele jaren voorbij.Dat betekend het marktmechanisme gaat de prijsvorming regelen.Dan blijft voor ons melkveehouders de keuze, kostprijs verlagen of stoppen.Voorlopig zal het aanbod wel groter zijn dan de vraag!!!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Willem uit Frankrijk.De Melkfabriek die onze melk koopt gaat onze grondstof veredelen.Daar zijn wij het over eens denk ik?In Nederland bij voorbeeld gaat minder dan 30 procent naar de keten,supermarkt dus.De rest wordt omgezet in Boter,Kaas of Melkpoeder!Ik neem aan dat u dat ook weet.Als u op de hoogte bent van de opbrengstprijzen op Groothandelsniveau,begrijpt u waarom de uitbetaling aan de melkveehouders zo laag is. U hebt nog Geluk dat u in Frankrijk ondernemer c.q. melkproducent bent,daar wordt de melk beter veredeld!Nederland is te duur om te produceren voor de Wereldmarkt.Nestle begreep dat 4 jaar geleden al! Daarom zijn zij verhuisd naar zuid-oost Azie.Als wij begrijpen alleen voor de Europese markt te produceren moeten wij minimaal in Frankrijk,Duitsland en Polen 20 procent inleveren,in Nederland 50%. Daarom denk ik dat mijn visi niet utopisch is.

 • no-profile-image

  arm

  Hier geldt hetzelfde als voor onze Gerda, ze durven geen van beide van hun ingeslagen weg af te wijken, bang als ze allebei zijn om gezichtsverlies op te lopen. Ze doen beide of er geen crisis is en van vraaguitval en daardoor overproduktie hebben ze zeker ook niet gehoord. Laat ze beide nog maar wegzwijmelen met hun vakantiedromen.

 • no-profile-image

  Harry

  Nee, van enig voortschrijdend inzicht heb ik haar nimmer kunnen betrappen.
  Háár doel heiligt blijkbaar alle middelen en gevolgen.

 • no-profile-image

  gert

  Duitsland en Frankrijk molken het laatste jaar hun quotum toch niet meer vol

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.