Home

Achtergrond 388 x bekeken 22 reacties

Fischer Boel stopt ermee

De Deense Eurocommissaris Mariann Fischer Boel (Landbouw) is niet beschikbaar voor een tweede termijn.

Ze heeft dat volgens de Deense krant Jyllands-Posten vandaag laten weten. Fischer Boel (66) trad in 2004 aan in Brussel. Daarvoor was de rechtsliberale politica minister in Denemarken.

Als landbouwcommissaris was Fischer Boel verantwoordelijk voor een budget van circa 55 miljard euro, de grootste post op de EU-begroting. De laatste maanden kwam ze vooral in het nieuws door haar weigering de sterk gedaalde melkprijs via een productiebeperking te verhogen.

Het mandaat van de huidige Europese Commissie loopt tot 31 oktober.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Onderneem-STER

  Quote Willem:
  ``kaptein,, wat schadeclaim betreft, er is niemand ooit verplicht geweest om quotum te kopen.

  Klopt als een bus, als je het éénzijdig beredeneert. Iedere boer die toendertijd uitbreidingsplannen had voor de toekomst was òfwel verplicht quotum te kopen òf verplicht om niet door te groeien (= stilstand=achteruitgang) òf verplicht iets anders te gaan doen. Volgens mij is daar weinig vrijwilligs aan!

 • no-profile-image

  job

  Ja Willem, je hebt gelijk maar het is een vrouw......

 • no-profile-image

  kapitein

  Ja willem te standvastig, ze wil de problemen niet onder ogen zien en durft er ook niets aan te veranderen vanwege het grote aantal te verwachten schade claims als de produktie beperkt moet worden. Dus de kapitein verlaat het zinkend schip als eerste in plaats van als laatste voordat het gezonken is.

 • no-profile-image

  Koeienboer

  De nieuwe Eurocommissaris voor de post Landbouw zal de oude overtuiging moeten hebben m.b.t. de oorspronkelijke productiedoelstelling binnen de EU. D.w.z. dáár produceren waar de omstandigheden optimaal zijn, grond, klimaat, kennis, infrastructuur, kapitaal.
  Alleen een prima combinatie van die factoren zal een topresultaat tot stand kunnen brengen. Dit alles hebben wij, hier in het Westen van Europa in huis.
  Daarnaast bestaat er een belachelijke geldverslinde doelstelling in onze regio, Nederland, om nieuwe natiuur te maken van 1e klas landbouwgrond.
  Brussel en mede dus de nieuwe EU commissaris voor landbouw zou, dat moeten voorkómen en de natuurdoelstelling moeten leggen in die gebieden in Europa welke daarvoor veel geschikter zijn, zodat de zeer matige, geringe productiviteit aldaar verplaatst kan worden naar het westen. Onze locale doelstelling kan dan ook worden bereikt nu de crisis ons dwingt tot verhoogde financiele productiviteit. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Enorme besparingen aan natuurinvesteringen en het "Loodzware" onderhoud daarvan. Sprak de troonrede niet over een bijdrage uit de agrarische hoek ? De onzinnige natuurprojecten door ontpoldering, Wieringen, Hedwigepolder, etc. kunnen dan worden gestaakt en dat levert echt iets op.
  Overigens de vermeende klimaatverandering maakt het in zuid-europa nog warmer dus nog veel geschikter voor tomaten, toerisme etc.
  Daar ligt een enorme taak voor de nieuwe EU commissaris Landbouw.

 • no-profile-image

  arnoud

  net als de melk zouden we haar ook eruit gooien gaat ze toch nog gauw vanzelf

 • no-profile-image

  gert

  @bankwerker,Veerman is voorzitter van Natuurmonumenten,heeft als ,minister van landbouw Nederland in Brussel rijkelijk bedeeld met 162 NATURA 2000 gebieden ,waar we nu de grootste problemen mee hebben

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Beste Melkveehouder, uit Overijsel. Uw reactie is nuchter,zakelijk en verstanig! Mevr. Fischer Boel was en is tot nu toe zeer consequent geweest. Dat betekent ook,dat haar beleid berekenbaar is!!! Tot vreugde van de ene en tot verdriet van de ander! Op lange termijn krijgen we toch de vrije markt!.

 • no-profile-image

  willem

  ``kaptein,, wat schadeclaim betreft, er is niemand ooit verplicht geweest om quotum te kopen.

 • no-profile-image

  pete

  @koeienboer, cortenoever, jullie hebben wel alles, alleen is het allemaal veel te duur. Dus daar produceren waar alles is en het goedkoopste.

 • no-profile-image

  onbekend

  luister eens even we moeten in nederland juist allemaal premie krijgen wij produceren namelijk de beste en schoonste produkten van heel de wereld en we moeten concureren tegen landen die nergens aan voldoen we worden ook nog eens bijne iedere dag nagekeken.
  ook al krijgen we geen premie.
  ik vind dat we recht hebben op meer of alle grenzen dicht en dat laatste zal nooit gebeuren.

  boer uit zuiden

 • no-profile-image

  boer

  Gelukkig, nu hier verburg nog weg. Het beleid kan vanaf nu hopenlijk veranderen

 • no-profile-image

  Van stimuleringspremie

  Ze heeft het goed gedaan. Als laatste huzarenstukje zou ze nog de melkpremie om kunnen zetten in een beëindigingspremie. Er zijn teveel boeren die voor een lage prijs kunnen en willen produceren, zij kunnen dat ook zonder melkpremie. Eveneens zijn er veel boeren die de slag naar ondernemerscahp niet kunnen maken. Kijk alleen maar eens naar alle reacties op deze en andere sites. Zij kunnen beter geholpen worden met een stopperspremie.

 • no-profile-image

  Vantieghem Hans

  En nu uw beloofde postje in de beheerraad van Coca-Cola Denemarken opnemen . Voor de bewezen diensten aande suikersector ( lees : het naar beneden halen van de prijs )
  Foei Marianne je was een van de zovele marionetten in Brussel . Gewoon misdadig wat europa doet met de landbouw .

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Hoop doet leven! Wie zal er nu komen?

 • no-profile-image

  lizzie

  Zo werkt dat ,4 jaartjes gewerkt en een nog grotere chaos achterlaten .Het wordt tijd dat er een zakelijk handels bestuur komt te zitten . Bijv. een paar mannetjes uit de oliewereld , die weten wat pas onderhandelen is.

 • no-profile-image

  handrie tuinder

  Gelukkig. Voor de tuinbouw heeft ze weinig goeds gedaan.

 • no-profile-image

  Wim de Vries

  Ze heeft het inderdaad nog niet zo slecht gedaan voor de melkveehouderij. Ze heeft de marktordening geliberaliseerd. Toen de laatste maanden bleek dat we de verguisde marktordening weer nodig hadden heeft ze, ondanks haar liberale principes, niet geschroomd om de instrumenten weer in te zetten. Gebleken is dat een door Brussel vastgestelde bodem in de markt nodig is. Anders zal dit leiden tot verdere renationalisatie en voor Nederland die afhankelijk is van de interne EU markt desastreus uitpakken.

 • no-profile-image

  Boerin

  De zo geroemde "standvastigheid" van FB (a la Rita) is geen kwaliteit maar domme eenzijdigheid. Ik ben blij dat ze gaat.
  Een boer moet ondernemer zijn, ja... Maar de woorden "ondernemer" en "vrije markt" zijn volkomen misplaatst in een Europa waar de marktmacht zo ongelijk verdeeld is tussen alle partijen. Wat nou "Fair Trade"?? Op dat gebied zou Europa zich nu eens van een goede kant kunnen laten zien. Het gebeurt niet. Op naar de intensieve melkveehouderij!! De koeien gaan de varkens en de kippen achterna. Dank mevrouw FB...

 • no-profile-image

  willem

  jammer, ze was een goed standvastig mens en ik hoop dat dat zo blijft, anders komt het hele parlement wel erg ongeloofwaardig over. Een man, een man, een woord, een woord.

 • no-profile-image

  bankwerker

  Iets voor Veerman? Kan hij Kroes doen vergeten en Nederland weer de europeesekaart zetten!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Jammer dat ze weggaat. De melkveehouderij heeft belang bij een standvastig beleid. Zij was iemand die niet zwicht voor grote druk. Of gaat zij weg vanwege die grote druk? Ik hoop dat het beleid niet omgegooid wordt. Dan weet je helemaal niet meer waar je aan toe bent.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Zeer goed dat ze stopt, haar beleid zien ze nog in haar regeerperiode onderuit gaan. Mar het ergst is dat ze al die boeren mee sleept, zonder vergoeding!
  Dat de vrijemarkt zijn keerzijde heeftwas allang voor gewaarschuwd. Het is dan een machtsspel over de ruggen van de producenten. Deze zitten met handen en voeten gebonden! Vrijemarkt!!!!!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.