Home

Achtergrond 181 x bekeken

FNV: regie taximarkt terug naar gemeenten

Gemeenten moeten weer de zeggenschap krijgen over het aantal taxi's dat in hun gebied mag rijden.

Daarvoor pleit vakbond FNV Bondgenoten in een deltaplan voor straattaxi's, dat donderdag aan staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) is gestuurd. Donderdagavond vergadert de vaste Kamercommissie Verkeer en Waterstaat over de problemen in de taxiwereld.

De liberalisering van de straattaximarkt heeft in bijna tien jaar niets van de beoogde effecten gebracht, constateert de vakbond. "Het is al geruime tijd een zooitje in de taxiwereld'', stelt bestuurder Remko Mast van FNV Bondgenoten. "De liberalisering van de taxiwereld van bijna tien jaar geleden heeft niets dan ellende gebracht, voor chauffeurs en voor passagiers. De kwaliteit van het taxivervoer is achteruit gehold. Taxichauffeurs zijn allang geen gastheer meer voor hun stad, maar vechten elkaar en hun klanten de tent uit.''

De vakbond vindt het hoog tijd om de negatieve spiraal te doorbreken. Mast denkt daarbij aan een landelijk vergunningenstelsel, waar de gemeenten aanvullende eisen bij kunnen stellen. De centrale overheid zou volgens de vakbond een vergunning moeten koppelen aan een chauffeurspas en een vakdiploma. Dat moet ook de sociale vaardigheden en klantvriendelijkheid toetsen. Mast: "De lokale overheid kan vervolgens het aantal vergunningen reguleren of een gedragscode koppelen aan vergunningverlening. Zo kan je het Bokito-gedrag in de taxiwereld indammen.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.