Home

Achtergrond

FAO: Globalisering bedreigt inheemse voeding

De rijke voedseldiversiteit van inheemse gemeenschappen wordt wereldwijd bedreigd door de verspreiding van westerse eetgewoontes.

Dat heeft voedsel- en landbouworganisatie FAO van de Verenigde Naties gisteren laten weten. Driekwart van de genetische diversiteit in landbouwgewassen is in de afgelopen eeuw verloren gegaan, zo blijkt uit eigen onderzoek van de FAO.

Terwijl bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden kunnen kiezen uit een rijke verscheidenheid aan groente en fruit, leunen westerse geïndustrialiseerde landen volgens FAO hoofdzakelijk op slechts vier commerciële gewassen: tarwe, rijst, maïs en soja. Die worden bovendien vaak geconsumeerd als bewerkte voeding of via dieren, als vlees.

Stammen in bijvoorbeeld tropische bossen of afgelegen poolgebieden hebben een uitgebreide schatkamer van gezond en voedzaam eten tot hun beschikking, waar westerse landen alleen maar van kunnen dromen, aldus FAO. Zo kan de Thaise Karen-gemeenschap van ruim 650 personen in het dorpje Sanephong kiezen uit maar liefst 208 soorten groente en 62 fruitsoorten. Volgens de FAO smaakt traditionele voeding over het algemeen goed, en bevat het daarnaast vaak hoge percentages vitamines en mineralen.

De FAO stelt vast dat afgesloten leefgebieden snel verdwijnen, met gevolgen voor de inheemse bevolking. ”De verschuiving van traditionele voedingsbronnen naar commerciële, gemakkelijke voeding gaat vaak gepaard met een toename in kwalen als obesitas, diabetes en hoge bloeddruk”, legde FAO-voedingsdeskundige Barbara Burlingame uit. FAO benadrukt het belang van de traditionele voedselbronnen, niet alleen voor de lokale gemeenschappen, maar voor de hele wereld. De organisatie pleit voor meer onderzoek naar traditionele voeding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.