Home

Achtergrond 287 x bekeken

Extra druk op tarweprijs door tegenvallende export

De export van tarwe vanuit de Europese Unie komt onder druk te staan.

Dat verhoogt de kans op nog lagere tarweprijzen. Makelaar Wim Helmink van graanhandelsbedrijf Inter Grain Brokerage denkt dat de EU vooral minder tarwe gaat verkopen aan Noord-Afrika en het Midden-Oosten. ”Deze landen kopen gewoonlijk veel tarwe in Europa, maar ze hebben zelf veel tarwe geoogst dit jaar”, zei Helmink gisteren op de jaarlijkse beursdag in Rotterdam van het Comité van Graanhandelaren.

De Europese Commissie meldde vorige week dat in juli en augustus dit jaar 2,585 miljoen ton tarwe is uitgevoerd naar derde landen. Dat is meer dan in dezelfde periode vorig jaar, terwijl vorig seizoen de Europese Unie een recordhoeveelheid tarwe heeft geëxporteerd.

Helmink vindt de Europese Commissie te optimistisch. ”De export betrof vaak nog oude contracten. Zodra die zijn afgehandeld zakt de tarwe-export naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten in.”

Of registreer je om te kunnen reageren.