Home

Achtergrond 275 x bekeken

Exportwaarde tot en met augustus 6 procent lager

De uitvoer van bloemen en planten vanuit Nederland zal dit jaar nog niet herstellen.

Dat meldt het Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel (HBAG). De exportwaarde van bloemen en planten is tot en met augustus 6 procent gedaald tot 3,3 miljard euro.

De uitvoer van bloemen en planten is dit jaar bijzonder beweeglijk. In juni werd 7,5 procent groei genoteerd maar in juli en augustus daalde de uitvoer weer met 3 procent. Consumenten zijn nog altijd terughoudend en bloemisten, de detailhandel en groothandelaren proberen de toegenomen risico’s bij elkaar te leggen. Dat leidt tot een matte handelsstemming.

Van een stabiele tot licht krimpende markt in het afgelopen decennium is Duitsland nu weer een trekpaard voor de export, weet Art van Duyn, bestuursvoorzitter van de Dutch Flower Group. De Oosterburen namen afgelopen maand in waarde 9 procent meer bloemen af dan vorig jaar. "De Duitse markt is de enige grote markt die nog groeit, maar die alleen kan geen fundamenteel nieuwe marktsituatie scheppen." Van Duyn denkt dat gebrek aan overheidsgaranties bij exportkredietverzekeringen een belangrijke rol spelen, vooral in Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.