Home

Achtergrond

Europse Unie houdt oliën en vetten op thuismarkt

De export van oliën en vetten in Europa is nog steeds sterk gericht op de thuismarkt.

De afgelopen drie jaar werd 86 procent van de producten onderling verhandeld. Dat blijkt uit een concurrentieanalyse van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën. De onderlinge export is met ruim 13 procent gegroeid naar 9,8 miljoen ton. Naar landen buiten de Europese Unie werd 1,5 miljoen ton geëxporteerd.

In de afgelopen drie jaar waren tropische oliën en raapzaadolie met elk een aandeel van 20 procent verreweg de belangrijkste exportproducten, gevolgd door sojaolie met 13 procent, zonnebloemolie (11 procent) en olijfolie (10 procent). De exportgroei is vooral te danken aan grotere export van tropische oliën met 22 procent naar
2,1 miljoen ton, zonnebloemolie met 33 procent naar 1,2 miljoen ton en gehydrogeneerde plantaardige oliën van 20 procent naar 0,8 miljoen ton.

Nederland heeft hier van geprofiteerd als grote leverancier van deze producten. De extra ­exporten gingen met name naar Finland, Duitsland en Frankrijk. Nederland is met een aandeel van 78 procent verreweg de ­belangrijkste exporteur in de Europese Unie van tropische oliën, in sojaolie is dit aandeel 41 procent en in zonnebloemolie 36 procent.

Duitsland is de belangrijkste leverancier van raapzaadolie. België is dat wat betreft margarine­producten en eetbare mengsels. Beide landen zijn ook verreweg de belangrijkste concurrenten voor Nederland in ­gehydrogeneerde plantaardige oliën en vetten binnen de Europese Unie.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.