Home

Achtergrond 2 reacties

Europese varkensstapel krimpt

De Europese varkensstapel was in het tweede kwartaal van dit jaar een procent kleiner dan in de zelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit gegevens van het Europees statistisch bureau Eurostat over de ontwikkelingen in de varkensstapel.

Het aantal zeugen was een half procent kleiner dan een jaar geleden. In sommige landen is de varkensstapel al weer groter dan een jaar geleden. De grootste groeier is wat dat betreft Spanje. Daar is de varkensstapel met 4,4 procent gegroeid. In Polen en Hongarije is de krimp het grootst.

Kijkend naar de zeugenstapels valt op dat deze in Spanje, Denemarken, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn gegroeid. De grootste krimp in de zeugenstapel ten opzichte van vorig jaar is te vinden in Polen en Hongarije. Ook in Duitsland, België, Oostenrijk, Zweden en Ierland is de zeugenstapel kleiner.

De gegevens bevestigen een trend die al wel langer bekend is. Nederland en Denemarken ontwikkelen zich steeds verder als kraamkamer voor de rest van Europa. Ook in Spanje worden steeds meer biggen geproduceerd.

Ook de Britse varkenshouderij maakt een groei door. De Buy British-campagnes en de lage koers van het pond geven de Britse varkenshouderij een duwtje in de rug. Het is voor het eerst sinds 1997 volgens Eurostat dat de Britse zeugenstapel weer groeit.

De verschillen in de varkensstapels ten opzichte van vorig jaar zijn over het geheel genomen klein. De Europese varkenshouderij heeft niet veel te lijden gehad ten gevolge van de Mexicaanse griep, ofwel varkensgriep.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    varkenshouder

    Paul Bens waar ben je 1.80 of 2.50 de kilo volgend jaar???

  • no-profile-image

    anton

    ''of te wel varkensgriep''????? er is geen varkensgriep. Ik vind het zeer stom, het zou niet misstaan om deze toevoeging aan de laatste zin te verwijderen!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.