Home

Achtergrond 370 x bekeken 9 reacties

Europese actiedag van stakende melkveehouders

Melkveehouders in heel Europa lozen vandaag massaal melk op akkers.

De stakende boeren laten zo'n 40 miljoen liter zuivel weglopen als protest tegen de lage handelsprijzen, meldde voorman Romuald Schaber van de European Milk Board (EMB) maandag.

De helft van de 40 miljoen liter gaat in Duitsland over de akkers. Andere EU-landen zorgen voor de andere helft. In Frankrijk blokkeren boeren ook zuivelfabrieken. Nederlandse en Duitse boeren gooien om drie uur melk uit mestwagens in Winterswijk, meldde vicevoorzitter Sieta van Keimpema van de EMB.

De organisatie zegt dat inmiddels zo'n tachtigduizend Europese boeren weigeren om melk te leveren aan zuivelfabrieken. De boeren eisen dat Brussel meer actie onderneemt tegen de historisch lage handelsprijzen. De boeren krijgen circa 20 cent per liter melk, terwijl ze het dubbele aan kosten hebben. ,,Met dit beleid stoppen meer dan tienduizend melkveehouders in Nederland. Ze kunnen de rekeningen niet meer betalen'', zegt Van Keimpema, voorvrouw van de Dutch Dairymen Board.

Barroso

Als startsein voor de Europese actiedag lieten de boeren enkele duizenden liters melk wegstromen voor de deur van de EU-instellingen in Brussel. Ze overhandigden een petitie aan medewerkers van voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie. "We richten ons vanaf nu op voorzitter Barroso, omdat de landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel duidelijk niet is opgewassen tegen de melkcrisis'', zei Schaber, staande op strobalen in een vijver vol melk. "Als Barroso niet ingrijpt, verscherpen we onze acties. Dan komt er maar een tijdje geen melk in de schappen van supermarkten.''

De boeren eisen onder meer dat de EU ophoudt de productielimieten te verhogen, de zogeheten melkquota. Ze willen ook een regeling waardoor de EU melkquota opkoopt. De Nederlandse regering pleit al jaren voor hogere melkquota, omdat dat de boeren zou helpen meer te produceren en te exporteren.

Tot dusver heeft de Europese Commissie de boeren geholpen door veel melk op te kopen en exportsubsidies te geven.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  boerenzoon. heb jij genoeg aan het terugverdienen van de kosten van een liter melk. ik moet een gezin onderhouden. de hypotheek betalen en ik vindt het ook wel prettig als ik een keertje op vakantie kan. misschien ben jij enig kind?
  melkboer, je hebt het over wat anders gaan doen maar wie is er dan nog gek genoeg om wel melk te blijven produceren, nu hebben we het over honger in afrika (de lege winkels in rusland zijn vergeten) maar als het zo doorgaat is er alleen nog melk voor de aller rijkste mensen.

 • no-profile-image

  unaaitmesteedsofamerica

  Dommer dom domst, gooi maar zoveel mogelijk weg voor nop!! Misschien heeft het effect op onze melkprijs, ga zo door zal ik zeggen!

 • no-profile-image

  qwerty

  In de tijd dat ik deze onzin lees en reageer zijn er alweer een tiental baby,s gestorven wegens gebrek aan melk, het houden van melk koeien is op die breedtegraad nagenoeg onmogelijk. je moet het probleem oplossen en niet de symtomen bestrijden OF MOETEN DE N M V ers WEER EENS AANDACHT HEBBEN

 • no-profile-image

  boerenzoon

  Ik vind het erg vreemd dat er hier mensen zijn die 25 jaar lang goede melkprijzen hebben gehad dankzij de melkquota. Die 25 jaar lang hebben kunnen kiezen uit de beste fokstieren. Die 25 jaar lang hebben kunnen werken aan kostprijsverlaging en nu nog steeds een kostprijs hebben van boven de 25 cent. Heren, verkoop a.u.b. zo snel mogelijk uw bedrijf ga iets ander doen.

 • no-profile-image

  boertje

  De meeste boeren hebben de toko toch voor een schijntje gehad van hun ouders,omdat het vooral zo nodig in de familie moest blijven. De meeste waren al zeer vroeg miljonair misschien dat hier de oorzaak ligt van dit verwende ( niks meegemaakte ) gedrag. Ik als broer moest voor een hongerloon op zoek naar een baas.

 • no-profile-image

  Boerin

  Het valt mij op dat veel boeren blij zijn dat ze binnenkort ze onder het juk van de melkquota uitkomen. Mijn vraag is dan hoe ziet u de toekomst? Qoata kosten zullen op termijn verdwijnen, maar hoe verder als we de remmen losgooien en in korte termijn elkaar er onder pompen. Dan zal volgens mij een kostprijs van 15 cent nog te hoog blijken!
  Boerenzoon uit Zwolle en Melkboer uit Overijsel ik ben erg benieuwd naar jullie toekomstvisie.

 • no-profile-image

  Toekomst

  Is er nu eigenlijk niemand die de moed heeft om aan de melkveehouders die 40 Eurocent eisen te zeggen,dat goed geleide bedrijven voldoende hebben met 27 -30 Eurocent als basisprijs.De vakbekwame melkveehouders zullen dit quoum wel melken van de bedrijven die nu moord en brand schreeuwen.Hopelijks gaan er toch heel wat bedrijven stoppen,anders was het een maat voor niets

 • no-profile-image

  melkboer

  Ze doen maar, ik doe niet mee.
  Heren melkveehouders dit is vrije markt en u zult er aan moeten wennen.
  Wees eindelijk eens blij dat u langzmerhand een onder het juk van de melkquotering vandaan komt.
  De melkprijzen gaan al langzaam weer omhoog en er komen weer nieuwe prijspieken en daarna ook weer dalen!!!
  Als u er niet aan kunt wennen dan is het misschien verstandiger om uw bedrijf met duur quotum in een prijspiek van de hand te doen.
  Wel even de helft afdragen aan de fiscus(dat weet u dan van tevoren) en dan kunt u solliciteren naar een baan waar u van te voren weet wat u verdient en ook hoeveel uren u maakt.
  Ik waarschuw u alvast u komt in de lagere salarissen terecht.
  Mocht u veel willen verdienen dan zult u ook in het bedrijfsleven veel uren moeten maken.
  Aan u de keus!!

 • no-profile-image

  g.e.z.onde zuivel

  Zoals de afgelopen 30 jaren hebben de wijkers/stoppers met melkproductie;er voor gezorgd dat de blijvers/melkproducenten door konden draaien.
  Als dit een verantwoordt beleid was of is dan hoef er niets te veranderen.
  Als dit niet meer geaccepteerd word dan zal er iets voor in de plaats moeten komen of niet?
  we melken gewoon door en wachten verder maar af wat er hierna gaat komen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.