Home

Achtergrond

Euro sterker ten opzichte van dollar

De euro wordt de laatste tijd sterker, met als gevolg dat overnames en importen van buiten de 16 landen tellende eurozone goedkoper worden.

Daarbij kan worden gedacht aan olie maar ook granen, die worden berekend in dollars. De handel in landbouwproducten vanuit Nederland daarentegen wordt bemoeilijkt.

De Amerikaanse dollar is de afgelopen week ten opzichte van de euro gedaald tot het laagste niveau dit jaar. Een euro is nu 1,47 dollar waard. Bij goed economisch nieuws verwachten analisten dat meer beleggers de dollar als investeringsmogelijkheid inruilen voor de beurzen.

Op de relatief beweeglijke beurzen kunnen doorgaans hogere rendementen worden behaald dan in de relatief veilige valutahandel. Ook het Britse pond daalde ten opzichte van de euro. Een euro is nu 0,89 pond waard. De daling is met 1,9 procent relatief sterk. Het pond stond eerder dit jaar nog zwakker. Niettemin zien exporteurs van onder meer groenten, fruit en sierteelt geen verbetering.

ABN Amro verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) in het derde kwartaal van 2010 haar herfinancieringsrente zal verhogen. De rente staat op dit moment op 1 procent, een diepterecord. Sommige handelaren speculeren op een verhoging een maand eerder.
Door de rente laag te houden kunnen banken relatief goedkoop bij de ECB lenen. Het is de bedoeling dat de banken dit voordeel doorgeven aan bedrijven en consumenten door hen ook goedkoper kapitaal aan te bieden. In de praktijk bouwen de banken nu een buffer op om voorbereid te zijn tegen eventuele toekomstige schokken.

Als de rente van de ECB stijgt, volgt normaliter de Euribor-rente. Die staat momenteel op 0,762 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.