Home

Achtergrond

Erfgenamen eisen beroemd schilderij Vermeer op

De erfgenamen van een voormalige bezitter van een wereldberoemd schilderij van de Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer willen het doek terughebben van een museum in Wenen.

Dat meldde de Oostenrijkse krant Der Standard maandag. De eisers zeggen dat de vroegere eigenaar, Jaromir Czernin, in 1940 werd gedwongen de schildering 'De schilderkunst' (circa 1666-1668) aan de Duitse dictator Adolf Hitler te verkopen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het schilderij in het bezit van het Kunsthistorisches Museum in Wenen.

De erfgenamen van Czernin hadden een expert in de arm genomen om de zaak te onderzoeken. Op basis van zijn bevindingen eisen ze het schilderij terug, aldus een advocaat van de familie. Volgens de raadsman stond Czernin destijds onder zware druk om het schilderij te verkopen. Zo liep zijn vrouw gevaar wegens de anti-joodse rassenwetten van de nazi's. In 2005 was het beroemde schilderij van Vermeer enkele maanden in het Mauritshuis in Den Haag te bewonderen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.