Home

Achtergrond

Energieraad: investeren in netten aanmoedigen

Nederland zal de komende jaren miljarden moeten investeren in de netten voor gas en elektriciteit.

De netwerkbedrijven zullen daartoe alleen overgaan als ze zekerheid hebben dat ze de lasten daarvan mogen doorberekenen in de tarieven. Dat vergt een aanpassing van de regels, omdat in het beleid tot dusver de nadruk vooral ligt op het verlagen van de tarieven voor het gebruik van de netten.

Dat staat in een advies dat de Energieraad woensdag heeft aangeboden aan minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken. De raad pleit voor een energie-infrastructuurplan, waarin de investeringen voor de komende tien jaar worden uitgewerkt.

Volgens de raad zijn belangrijke delen van de Nederlandse energienetten aan het einde van hun levensduur en moeten ze vervangen worden. Daarnaast zijn investeringen nodig om de positie van Nederland op de Europese energiemarkt te verstevigen. Bovendien moeten de netten berekend zijn op een toekomst met een meer duurzame energiehuishouding.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.