Home

Achtergrond 367 x bekeken

Eindsprint klimaatverdrag ingezet

De eindsprint om tot een nieuw klimaatverdrag te komen is ingezet.

Dinsdag komen tientallen wereldleiders bij elkaar in de Amerikaanse stad New York om te onderhandelen over het tegengaan van opwarming van de aarde. Ook premier Balkenende is hierbij aanwezig. Het is een van de laatste bijeenkomsten voor de definitieve conferentie in december in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

De wereldleiders zijn door VN-chef Ban Ki-moon uitgenodigd in New York. Hij luidde al enkele malen de noodklok over de trage onderhandelingen om de klimaatverandering een halt toe te roepen. "We willen dat wereldleiders hun onderhandelingsteams opdragen sneller te handelen'', aldus Ban.

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese ambtsgenoot Hu Jintao zullen in New York aanwezig zijn. De twee leiders zijn het niet eens over de manier waarop de klimaatcrisis moet worden aangepakt. Obama wil geen CO2-vermindering ten opzichte van de uitstoot in 1990, terwijl Hu stelt dat de geïndustrialiseerde landen hun uitstoot met 40 procent moeten terugdringen.

De Europese Unie hoopte in Obama een medestander te vinden om de leiding te nemen in het terugdringen van de opwarming van de aarde. Brussel wil 20 procent minder broeikasgassen uitstoten, en 30 procent op voorwaarde dat andere landen aanhaken. Obama liet deze week via een woordvoerder echter weten dat het klimaatprobleem niet alleen een probleem van de VS is, maar van alle landen. Dat zou erop kunnen duiden dat Washington niet van zins is veel toezeggingen te doen.

De al sinds 2007 lopende klimaatonderhandelingen zijn ernstig verstoord door de economische problemen waarin de wereld momenteel verkeerd. Veel landen willen niet langer veel restricties voor de economie. Vooral de arme landen weigeren hun uitstoot te verminderen, omdat het tegengaan van armoede hun prioriteit heeft. Bovendien hebben de rijke landen jarenlang onbeperkt mogen uitstoten, dus nu is het de beurt aan de arme landen, is hun redenatie.

Volgens wetenschappers moet de uitstoot van broeikasgassen met zeker 25 procent en mogelijk zelfs 40 procent onder het niveau van 1990 worden teruggebracht. Lukt dat niet dan zal de aarde enkele graden opwarmen, met desastreuze gevolgen. De onderzoekers voorspellen in dat geval ernstige overstromingen, aanhoudende droogtes, hittegolven, een forse stijging van de zeespiegel en het smelten van de ijskappen.

Het zogeheten Kyoto protocol loopt in 2012 af. Het verdrag dat op de klimaattop in Kopenhagen overeengekomen moet worden, dient als opvolger van het huidige protocol.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.